3 juli 2014
Media Jaarcongres Business Tech

Expertsessie MPJC: Live, On Demand en Cloud TV: het auteursrecht als struikelblok?

Naast lineaire online uitzendingen biedt het internet in verband met moderne devices talloze mogelijkheden voor video-on-demand en cloud video diensten. Maar welke auteursrechtelijke vragen gaan hiermee eigenlijk gepaard? Dit was het onderwerp van gesprek tijdens de expertsessie van Bird&Bird die plaatsvond tijd het MPJC 2014. Onder leiding van een enthousiaste Martin Senftleben, expert op het gebied van auteurs-, databanken- en merkenrecht, van Bird & Bird werd in een open debat met de zaal gesproken over deze kwestie.

RODAP: ketenverantwoordelijkheid
In de huidige tijd is het mogelijk om via allerlei soorten devices content live, maar ook terug te kijken.
De hyperlinks die de mogelijkheid tot kijken aanbieden worden vaak breed verspreidt over het internet, maar wanneer is het onrechtmatig en wanneer niet? En is dit nog wel waar te nemen? Martin geeft aan dat in overleg tussen partijen mag worden afgeweken van de regels. Hierin kan bijvoorbeeld besproken worden dat de content op hoge kwaliteit en in een gebruiksvriendelijk player wordt aangeboden. De rechtmatige eigenaar van de content wil tenslotte zorgen dat de kwaliteit van de beleving van hun content optimaal is. De oplossing hiervoor is dat er contracten moeten worden opgesteld, hiervoor wordt ‘RODAP’ genoemd. Wat een gezamenlijk initiatief is dat zorgt voor een ketenverantwoordelijkheid. Een overkoepelende afspraak, zodat partijen voor een bedrag X per jaar, met de content mogen doen wat zijn willen. Enkele aanwezigen reageerden verontwaardigd: volgens hen is het in principe onmogelijk om een dergelijk contract te realiseren. Een citaat van een bezoeker: “Dit is erg ingewikkeld en bijna niet te doen, je hebt namelijk met zo veel verschillende rechten te maken.”

Martin Bird en Bird

Content in the cloud
Een volgend punt was het plaatsen van content in de ‘cloud’ door de gebruiker. Past dit wel in het wettelijk kader en wie is er dan verantwoordelijk voor reproductie; de cloud aanbieder of de cloud leverancier? Op dit moment valt dit binnen Nederland nog nergens onder, in het buitenland echter al wel.  Martin licht een zeer recente rechtszaak uit waarin Duitse televisiezenders ‘RTL’ en ‘Sat’ content uitzenden en ‘Shift.TV’ een opnamemogelijkheid aanbiedt. Shift.TV geeft zelf aan slechts als instrument te willen fungeren en dat de persoon die de opname maakt aansprakelijk is. Echter is rechtelijk uitgesproken dat zij wel degelijk doorzendrechten schenden.

Komt content bijvoorbeeld ‘embedded’ van een andere site, dan is dit door de gebruiker bijna niet waar te nemen. De vraag is dan ook; mag alles nu dan maar? Dit ligt echter genuanceerder, omdat dit misschien al niet eens van de originele bron komt. De vraag die nu ontstaat is; Moet de rechtmatige eigenaar actie ondernemen richting de onrechtmatige bron, of moet de onrechtmatige eigenaar inzien dat de voor hun onrechtmatige content niet gebruikt mag worden? Wie van deze partijen gaat van deze controle de lasten dragen.

Er ontstaan op dit gebied dagelijks nieuwe ontwikkelingen en businessmodellen omdat het internet, en de manier waarop content aangeboden wordt steeds blijft veranderen. Blijf up to date van de laatste ontwikkelingen, volg de website Birdbuzz.