30 maart 2017
cross media cafe Business

‘Bedrijven die hun TV-commercials simpelweg op Facebook of YouTube doorplaatsen zijn zeer inefficiënt bezig’

Op 4 april vindt het Cross Media Café – Online Video & Commercie plaats. Tijdens dit café gaan we in op innovaties van en de diverse mogelijkheden die online video biedt voor retailers en andere e-commerce bedrijven. Hiervoor hebben we diverse sprekers uitgenodigd om meer inzicht te geven in de mogelijkheden van online video voor het verkopen van producten en diensten. Eén van de sprekers die op het programma staat is Jelle Kolleman. Jelle Kolleman is Co-Founder & Creative Managing Partner at MADE.FOR.DIGITAL en presenteert tijdens het Cross Media Café de e-commerce mogelijkheden van verticale video. In aanloop naar het Café stelden we Jelle Kolleman van MADE.FOR.DIGITAL 5 vragen rondom dit thema.

Kun je in het kort vertellen wat je gaat presenteren tijdens het Cross Media Café – Online Video en Commercie?
Er is een enorme kloof ontstaan tussen wat reclame en film makers willen maken, gewend zijn om te maken en wat we nu online aan video nodig hebben. Ik zal tijdens het Café het probleem schetsen en laat een aantal goede en foute voorbeelden zien van adverteren met video op Facebook en YouTube.

Van welke bedrijven vindt jij dat online video slim ingezet wordt om hun producten of diensten te verkopen?
De Amerikaanse verzekeraar Geico maakt bijvoorbeeld geniaal gebruik van de (on)mogelijkheden van YouTube, maar ook in NL zien we een aantal grote e-tailers die experimenteren met allerlei vormen van video. Dat geldt voor Bol.com, maar zeker ook voor Wehkamp en CoolBlue.

Welke bedrijven kunnen volgens jou nog meer doen met online video?
Vrijwel alle bedrijven die hun TV-commercials simpelweg op Facebook of YouTube pre-roll doorplaatsen zijn zeer inefficiënt bezig. Dat is zonde. Er zijn echt nog maar weinig voorbeelden van merken en bureaus die genoeg aan het experimenteren zijn en hiervan leren. Als positief voorbeeld zou ik JWT willen noemen, die voor de ING-bank goed gebruik maakt van mobile video.

Hoeveel uur per dag/week kijk je zelf online naar video’s?
Geen idee. Ongetwijfeld veel, maar ik vind het in deze context belangrijker om te zien hoe adverteerders hun rol proberen te vinden in dat nieuwe speelveld. Het bericht van afgelopen week waarin wordt aangekondigd dat Adidas stopt met TV reclame is natuurlijk wel tekenend.

Heb je weleens een product gekocht omdat je deze online in een video had gezien?
Zeker, dat waren vooral Kickstarter projecten die mij op Facebook weten te vinden met snelle pakkende video’s. Facebook bekijk ik op mijn telefoon, en vanaf mijn mobiel is kopen ook sneller geregeld dan vanaf m’n desktop, dus daar is nog een argument om ook juist mobiel te experimenteren met video.

Zelf het Cross Media Café bijwonen? Schrijf je dan nog snel in via de website. Het aantal beschikbare plekken is beperkt, dus wacht niet te lang.