19 november 2014
Data

Thingscon Amsterdam: deel 2: The Council, Mother en van IOT tot Kunst

Thingscon deel 2

Op vrijdag 7 november organiseerden Info.nl, iMMovator en CLICKNL voor de eerste keer Thingscon Amsterdam. Deze dag was speciaal voor designers, makers, strategen die bezig zijn met het internet of things, en de combinatie van hardware en software. In dit verslag leest u terug wat Rob van Kranenburg, Rafi Haladjian en Brendan Davies  het publiek meegaven tijdens hun presentaties.

In de ochtend werden diverse workshops georganiseerd waar de deelnemers praktisch aan de slag gingen met het Internet of Things. In de middag verzorgden een aantal (inter)nationale sprekers inspirerende lezingen.

Rob van Kranenburg over The Council

Het internet of Things is een visie, die vandaag de dag gebouwd wordt. Ook al gaat het misschien met kleine stapjes en op een lokaal niveau, de veranderingen zullen uiteindelijk groot zijn. The Council volgt alle ontwikkelingen rondom Internet of Things op de voet en voorspelt wat er gaat gebeuren als slimme objecten in huizen, kantoren, straten en in steden ons omringen. Daartoe worden onder andere meet ups georganiseerd met relevante stakeholders in deze ontwikkeling. Deze ioT meetups zijn enorm gegroeid in het afgelopen jaar, van 26.000 deelnemers in januari tot 82.000 in november.

Overigens zijn er veel verschillende definities van het Internet of Things, van verschillende soorten netwerken en niveaus. Whoever ensures traceability, sustainablity and security linking up the gateways is de facto and de jure the new power. Google is bijvoorbeeld een organisatie die op allerlei niveaus een belangrijke speler is op gebied van IoT, met de Google Glass en Lens, Powermeter en Nest en de driverless cars. Maar willen we dat zo’n grote speler zoveel data en dus macht in handen heeft?

The Council vindt het belangrijk om op lokaal niveau en in co-creatie de mogelijkheden en grenzen van IoT te ontdekken. Start-ups met nieuwe ideeën zijn daarbij heel belangrijk en dat zij de mogelijkheid hebben te experimenteren op een open platform. De meetups zijn een vorm om Start-ups hierbij te helpen. Hier zijn ook altijd onderzoekers aanwezig die de deelnemers voeden met hun kennis. Op de website van The Council is inmiddels een schat aan informatie te vinden van onderzoeken, workshops en usecases.

Een van de barrières voor het verder ontwikkelen van Internet of Things is dat het bij consumenten ontbreekt aan vertrouwen in derde partijen als het om data gaat. Daarnaast missen veel MKB’ers kennis en middelen om goed in te kunnen springen op deze nieuwe ontwikkelingen. Ze moeten leren werken met ongestructureerde data en nieuwe business modellen die daarbij horen. Of ze hebben niet genoeg middelen om bekend te raken met dit nieuwe technische landschap. Ze voelen zich ‘overwhelmed’ door het Internet of Things, en er zijn ook maar weinig succesverhalen bekend. De medewerking van burgers aan usecases is van belang om nieuwe dingen uit te proberen. Het gaat daarbij om zowel verticale als horizontale, als een combi van deze twee samenwerkingen.

Rob van Kranenburg @ Thingscon Amsterdam from CLICK NL

Rafi Haladjian: tips voor smart objects en Mother

Rafi Haladjian, de Franse ondernemer die pionierde met Nabaztag, is de volgende spreker op Thingscon. Nabaztag is een smart object in de vorm van een konijn, want als zelfs een konijn verbonden kan zijn met het internet, dan is het duidelijk dat ALLES verbonden kan worden met het internet was de gedachte. Op dit moment is er al veel meer verbonden en verwacht wordt dat Internet of Things in 2020 helemaal groot is. Tot die tijd is de vraag; How does it scale?

Volgens Rafi zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij deze vraag. Aan hoeveel smart objects heeft een mens echt behoefte? Zoveel dat ze er een device voor willen hebben? Hoeveel geld mag het kosten? Hoeveel tijd kost het om het te leren gebruiken? Ben je gemotiveerd genoeg om de batterijen van het object elke keer weer op te laden? Het is daarom aan te raden dat een smart object verschillende dingen kan doen, dat hij niet te duur is, transparant is (goede user interface), het weinig moeite kost, het apparaat leert van eerder gebruik en niet spamt.

Rafi presenteert vervolgens zijn nieuwe product; Mother. Het bestaat uit een senseboard dat alles weet en alles meet met behulp van sensoren. De gebruiker bepaalt wat deze sensoren doen. Ze kunnen meten wat er in je koelkast zit, wie er thuis is en of de planten water nodig hebben. De gebruikers zijn volledig eigenaar van de data die ze meten. Mother is wel een open platform in de zin dat er API’s beschikbaar komen zodat er extra diensten op ontwikkeld kunnen worden. Mother is vanaf september 2014 verkrijgbaar in de VS en kost €290,-.

Rafi Haladjian @ Thingscon Amsterdam from CLICK NL

Brendan Dawes: IoT en kunst

De laatste spreker van de middag was Brendan Dawes, een kunstenaar en designer. Hij onderzoekt de interactie van objecten, mensen, techniek en kunst met een selectieve mix van analoge en digitale objecten. In een voorbeeld, dat hij ook bij zijn moeder gebruikt om uit te leggen wat hij doet, verklaard hij dat hij probeert bij producten de balans te vinden van kunst, techniek en design om een creatieve ervaring of oplossing te creëren met behulp van ‘connected things’.

Tijdens zijn presentatie presenteerde hij verschillende ideeën, projecten en werken, die variëren van websites, apps plastic speel goed, te vinden zijn op brendandawes.com. Met deze werken probeert hij de relaties van mensen met (digitale) objecten een visualisatie te geven, dieper te begrijpen en vooral een leuke ervaring te creëren.  Een voorbeeld is Six Monkeys, in opdracht van Mailchimp, dat zorgt voor een fysieke interactie met email. Een alternatieve manier om genotificeerd te worden van een mail, dan de het Amerikaanse ‘You’ve got mail!!’ geluid. Six Monkeys zorgt ervoor dat de het concept van mailen, een stuk vriendelijker wordt, door bepaalde aspecten een fysieke vorm te geven. Genoemd naar de bekende chimpansees in taalkundig onderzoek, gaf Brendan uitleg bij drie van de zes uitvindingen.

Lucy, is een lampje gekoppeld aan een email adres, die je dus ook een email kunt sturen, met bijv. in de onderwerp balk het woord ‘blink’, hierdoor zal Lucy gaan knipperen. Ook zijn commando’s als ‘static’ bruikbaar en elke kleur op het RGB spectrum te specificeren om Lucy van kleur te doen veranderen. Nim zorgt ervoor dat e-mails in het algemeen uitgezet kunnen worden, op een ludieke manier kan er een schakelaar naast je lichtknopje worden geïnstalleerd, die aan en uitgeknipt kan worden om je email aan en uit te schakelen, langs ieder denkbaar kanaal. Door email een aan/uit karakter te geven hoopt Brendan dat we onze relatie tot mail kunnen verbeteren omdat we het ‘werk’ of interactie via de mail kunnen managen op onze eigen manier. Als laatste zorgt Sarah ervoor, dat het karakter van het ontvangen van een email zachter wordt. Je kunt zelf een notificatie maken op een post-it, bijv.: e-mail van John, deze komt dan langzaam omhoog via een scharniertje, om je op een subtiele manier te attenderen op een mailtje.

Brendan liet daarnaast andere briljante uitvinden zien zoals The Happiness Machine, die door middel van een simpel zoek systeem, leuke of gelukkige berichten van willekeurige mensen opvangt en met je kan delen door middel van een kassa bonnetje. Veel van zijn werk is te vinden The Museum of Modern Art in New York, een unieke kijk op de wereld van Internet of Things.