3 juli 2014
Media Jaarcongres Business Tech

Expertsessie MPJC: Akamai en Sotsji, een warming up voor de WK

Live video streaming zorgt voor een onvoorstelbare belasting van het internet. Op 26 juni werd de hoogste datapiek ooit tijdens een sportevenement gemeten: 6.48 Tbps tijdens de WK-groepswedstrijden Portugal – Ghana en Verenigde Staten – Duitsland. Cloud services-specialist Akamai ondersteunt in Brazilië meer dan 50 broadcasters bij het leveren van beelden aan gebruikers overal ter wereld en op elk type device. De winterspelen 2014 in Sotsji waren hun warming up vertelt Ahmet Ozalp, vice-president van Akamai. Tijdens een expertsessie op het Mediapark Jaarcongres vertellen ze meer over hun ervaringen.

Sotsji: edge delivery

Tijdens de winterspelen in Sotji keken wereldwijd  miljoenen mensen tegelijk online naar de semifinale hockey tussen de VS en Canada. Dat leverde een piek in internetverkeer op van 3,5 Terabyte per seconde (Tbps). Een Terabyte is ongeveer gelijk aan de hoeveelheid informatie die op 150 dvd’s staat. Zonder extra hulp had het internet hieronder – tijdelijk – bezweken. Ozalp legt kort uit waarom. “Het internet bestaat uit zo’n 22.000 verschillende internet netwerken die via peering links met elkaar verbonden zijn. Die links zijn de bottlenecks in het netwerk.” Hier kan behoorlijke vertraging of storingen ontstaan als grote hoeveelheden data tegelijk worden opgevraagd op één plek, zoals bij audio- en video streaming tijdens een live-event.”

In Sotsji bood Akamai de oplossing met ‘edge delivery’. Met edge delivery worden data na opvraag decentraal opgeslagen op een server in de regio van de user. Akamai gebruikt daarvoor het eigen CDN, Content Delivery Network, dat bestaat uit meer dan 150.000 servers in 1200 netwerken over de hele wereld. Mocht een andere user in dezelfde regio dezelfde content opvragen, dan komen deze uit het cachegeheugen van een server uit het CDN van Akamai. De originele bron en ook de peering links worden daardoor ontlast. En de gebruiker houdt een goede ervaring. “Mensen worden steeds veeleisender”, constateert Ozalp. “Bijvoorbeeld voor elke seconde vertraging bij het opstarten van een stream verlies je zes procent van je publiek.”

Events streamen

Akamai is relatief onbekend bij het grote publiek. Maar veel Nederlandse en buitenlandse  ondernemingen uit de media-, gaming- en IT-wereld werken al jaren met ze samen voor de distributie van video, audio en software. Zo was het Akamai die samen met Apple zorgde dat de eerste webcast van Steve Jobs in 2002 een succes werd. “Toen ging het nog maar om 1Gbps”. De inauguratierede van Obama in 2009 zorgde voor de volgende mijlpaal: 1 Tbps. En dan Sotsji met een datapiek van 3,5 Tbps. Ozalp: “Alle 98 events werden live gestreamd. De pieken lagen voortdurend op verschillende plekken op de wereld, afhankelijk van wie er speelde. Dus we moesten overal voldoende capaciteit hebben.” Meer dan 25 broadcasters maakten voor Sotsji gebruik van de diensten van Akamai. Tijdens het WK Brazilië doet Akamai deze prestatie nog even dunnetjes over: het volgende record is alweer gebroken. (Kijk voor het piekverkeer van alle wedstrijden op www.akamai.com/worldcup).

Het einde aan de groei in dataverkeer is volgens Ozalp nog lang niet in zicht: “Wij geloven dat internet een hogere beeldkwaliteit kan gaan bieden dan kabel of satelliet. Mensen gaan uiteindelijk voor internet kiezen”, stelt hij. En dat betekent nog meer streaming, maar ook meer interactiviteit en nog meer multiscreen gebruik. En dan hebben we het alleen nog maar over video. “Het huidige internet kan het toenemende dataverkeer niet meer aan en moet naar zijn zeggen drastisch vernieuwd worden.” Akamai zelf is bezig met meerdere oplossingen waaronder een next generation CDN en innovaties in distributie en multicasting. “Een combinatie van technologieën die dynamisch kunnen worden ingezet met behulp van een intelligent delivery platform. De toekomst vraagt meer dan een simpele druk op een nieuwe zilveren knop.”

Ellen Röling