11 december 2014
cross media cafe Business

Geld verdienen met online video – deel I

Hoe kun je geld verdienen met online video? Tijdens het Cross Media Café op 9 december 2014 op het Mediapark in Hilversum gaven ondernemers een kijkje in hun online video-activiteiten. Hoe verdienen zij hun euro’s?

Opening

Freek van ’t Ooster, directie IMMovator opent de middag met een verwijzing naar de agenda van iMMovator.

iMMovator presenteert ook de zojuist verschenen Monitor Creatieve Industrie 2014. Met de tweejaarlijkse publicatie draagt iMMovator al sinds 2006 bij aan de ontwikkeling van kennis over de creatieve industrie en ict in Nederland. De studie wordt uitgevoerd in samenwerking met TNO.

Paul Rutten van TNO en auteur van de Monitor geeft een korte presentatie. De transitie in de mediasector leidt tot nieuwe ondernemingsmodellen en vormen. De Monitor geeft een beeld hoe zich dit vertaalt in banen en bedrijven. Rutten zoomde kort in op de video-industrie: “Grote mediabedrijven worden kleiner en er komen steeds meer kleine bedrijven bij. Online video is een bottom-up beweging die bezig is de sector te veranderen.”

Kijk hier voor de samenvatting van het rapport.

Paul Rutten (MCI2014) @ Cross Media Café:’Online Video’ from iMMovator

Ton van Mil, directie iMMovator, reikt het eerste exemplaar uit van de Monitor Creatieve Industrie 2014 aan Wimar Jaeger, Wethouder Gemeente Hilversum.

Jaeger betreurt dat het verlies aan Hilversumse banen in de traditionele media nog niet voldoende wordt opgevangen door nieuwe initiatieven. Ondanks het feit dat deze talrijk zijn. “Als overheid zijn we nog onvoldoende voorbereid op het faciliteren van zzp’ers, zodat ze meer kunnen bijdragen aan de economie. Ondernemers moeten elkaar kunnen leren kennen en kennis kunnen uitwisselen. Er moet ook een betere opleidingsinfrastructuur komen. Daarnaast vindt Jaeger dat het aantal regels in sommige gevallen moet worden teruggebracht, zodat nieuwe initiatieven de ruimte krijgen, denk aan bestemmingsplannen of beperkende arbowetgeving.

Moderator en samensteller van de middag is Monique van Dusseldorp.

GfK geeft een overzicht van de videomarkt in cijfers

Yvette Westerbaan, consultant Entertainment GfK geeft een sneak preview van de laatste GfK-cijfers van de videomarkt. Het complete rapport is verkrijgbaar bij GfK.

De laatste jaren wint Video-on-Demand steeds meer terrein op Fysiek (DVD en Blu-ray). In 2015 voorspelt GfK het omslagpunt en zal VoD voor het eerst een groter marktaandeel hebben. Die ontwikkeling is met name de laatste jaren snel gegaan. In 2013 had VoD een derde van de markt. Dat aandeel is snel groter geworden door een nieuwkomer als Netflix, gevolgd door streamingdiensten als Videoland on Demand en MyPrime van UPC.

Van alle DVD- en Blu-ray-verkoop vindt 65% online plaats. 46% van de omzet betreft titels die niet in de Top 1000 staan. De markt van fysieke videodragers is in 2014 goed voor een waarde van 124 miljoen euro. Westerbaan gaat er niet van uit dat de fysieke markt gaat verdwijnen: met name voor de duurdere producten (special editions) zijn er nog steeds veel liefhebbers.

De Video-on-Demand-markt is goed voor 113 miljoen euro in 2014. Pay per view is nog altijd het populairst: 68%, maar de abonnementvorm wint aan populariteit.

Zonder prijs te geven om welke retailers het gaat, vertelt Westerbaan dat de videomarkt in 2014 wordt gedomineerd door enkele spelers.

In de fysieke markt genereren vier retailers tweederde van de omzet. In de TVOD-markt (pay per view) genereren twee retailers tweederde van de omzet. En op de SVOD-markt (abonnementsvorm) is één retailer goed voor tweederde van de omzet.

Wie zijn de mensen die naar VoD kijken? De doelgroep is hoog opgeleid en het zwaartepunt (54%) valt in de leeftijdscategorie van 13-17 jaar. Gekeken wordt via tv en laptop, maar ook Chromecast en AppleTV zijn in opkomst.

Yvette Westerbaan (GFK) @ Cross Media Café:’Online Video’ from iMMovator

Jetstream en de kosten van streamen

Wat kost het om online video te verspreiden? Stef van der Ziel, oprichter Jetstream (CDN management Software) en Streamzilla, vertelt dat tien jaar geleden nog 70 euro per gigabyte werd betaald. “Daarna zijn de prijzen extreem gekelderd en liggen prijzen tussen de 2 en 30 cent.” Even voor het beeld: 1 GB aan data staat gelijk aan 20 uur muziek, of 2 uur SD video of 1 uur lage kwaliteit HD video.

Van der Ziel waarschuwt om bij de inkoop van capaciteit niet alleen te focussen op gigabytes en euro’s. Er zijn meer keuzes te maken die grote gevolgen hebben voor het budget. Bij sommige aanbieders kan worden gekozen voor een pay-as-you-go model (achteraf naar gebruik betalen) of een Commited fee. “De eerste optie klinkt interessant omdat je nergens aan vast zit, maar de rekening achteraf kan behoorlijk tegenvallen, vertelt Van der Ziel. Een vooraf afgesproken afname en vaste prijs kan dan aantrekkelijker zijn. Net als bij mobiele telefoon kan ook worden gekozen voor een ‘bundle’ (een tegoed per maand) of een ‘bucket’ (een maandelijks tegoed waarvan het restant geldig ook volgende maanden geldig blijft).

Naast het streamen zijn er vaak ook meer features nodig om de content goed te distribueren en die brengen extra kosten met zich mee. Denk aan players, transmuxen (geschikt maken voor alle videoplayers), storage of veiligheidsmaatregelen.

Streamen is een relatief kleine post op het totale budget in vergelijking tot de productie – en marketingkosten, aldus Van der Ziel. Enkele voorbeelden. Een regionale omroep is 700 a 750 euro per maand kwijt bij tien- tot honderdduizend views. Over the top-televisie (Netflix) kost tussen 75 cent en 3 euro per maand per abonnee. Een webcast bij een event kost tussen 300 en 1000 euro.

Hij waarschuwt om van streamingkosten geen sluitpost te maken, omdat ook de kwaliteit erg kan verschillen, zeker in het buitenland. “Nederland heeft wat dat betreft een perfecte kwaliteit en een perfecte dekking.” Van der Ziel is samen met collega’s over de hele wereld bezig om de wereldperformance omhoog te gooien en de kosten omlaag. In Azië zijn de kosten volgens Van der Ziel soms wel vijf tot tien keer hoger dan hier.

Streamzilla heeft afgelopen maanden ontwikkeld aan een concept waarbij de prijs/kwaliteit verhouding voor de klant stabieler wordt. Met deze Multi-CDN strategie zijn ze geïntegreerd met hun concurrenten. Streamzilla meet ieder kwartier de performance van de verschillende cdn’s in verschillende regio’s wereldwijd. Op basis van deze metingen wordt het verkeer loadbalanced gerouteerd naar het distributiekanaal met de beste prijs/kwaliteit verhouding. Ook zijn ze met deze nieuwe strategie in staat om performance te stapelen, zodat ze hogere kijkersaantallen aankunnen.

Hoe kun je volgens Stef geldt verdienen met online video? “Internationaal gaan. Verzin een contentdienst die internationaal aanslaat. Dan heb je 7 miljard potentiële kijkers in plaats van 17 miljoen.”

Stef van der Ziel (Streamzilla) @ Cross Media Café:’Online Video’ from iMMovator

Akamai: meten is weten

Veel bedrijven zetten content online. Maar wat is het effect? Wie kijkt er? En hoe lang? Guido Hettema is Solution Engineer bij Akamai. Het bedrijf opereert in het hart van het wereldwijde web en verzamelt daar onder meer data over gebruik en gebruikers van online video met hun Media Analytics-tools. Adverteerders kunnen deze data inzetten om hun strategie te bepalen.

Met Audience Analytics kan Akamai bijvoorbeeld inzicht geven in de consument: wat kijken ze, waar zitten ze, wanneer kijken ze. Met Viewer Diagnostics kan Akamai informatie geven over de kijkervaring: is de video helemaal bekeken? Ook de reclameblokken? En met de Quality of Service-monitor bekijkt Akamai de technische kwaliteit van een streaming service. Want hoe beter de kwaliteit, hoe meer het publiek geneigd is om te blijven kijken. Als de rebuffering van een video bijvoorbeeld langer duurt dan vijf seconden, kan dat kijkers kosten. Hetzelfde geldt voor de opstarttijd: als dit langer duurt dan 5 seconden, dan is 70% van het publiek al weg.

Waar denkt Hettema dat het meeste geld wordt verdiend met online video. Hettema: “Dat is heel divers. Ik zie overal een grote groei.”

Guido Hettema (Akamai) @ Cross Media Café:’Online Video’ from iMMovator

Media Distillery distilleert waar video over gaat

Joost de Wit is co-founder van Media Distillery, een bedrijf dat realtime kan analyseren waar video of audio over gaat op basis van beeld- en spraakherkenning.

Het principe is simpel, vertelt De Wit. In het platform van Media Distillery kan video, televisie en radio-content worden geladen. Het platform analyseert de content op een paar niveaus: de EPG-informatie, de teksten die worden uitgesproken, de aanwezigheid van logo’s en het onderwerp. Deze informatie wordt direct weer als een rijke vorm van metadata aan de content toegevoegd. De service is in oktober gelanceerd. Media Distillery gaat het inzetten op twee markten: Mediamonitoring en Broadcasting. Te beginnen met Mediamonitoring waar de service nu ook al in gebruik is. “Er zijn partijen die voor bedrijven in de gaten houden waar ze in de media worden genoemd. Met onze service kan dat nu ook voor radio van televisie.”

In Broadcasting heeft De Wit twee pilots lopen. De eerste is het ontsluiten van het BNN Nieuwsradio-archief. “Het is nu nog moeilijk om het audioarchief te doorzoeken. Als dat beter gaat, kan de content worden hergebruikt. Het verdienmodel hierbij is (relevante) advertenties.

Samen TNO onderzoekt Media Distillery ook de mogelijkheden van een persoonlijke nieuwsuitzending. “Als je weet welk nieuws de kijker graag ziet, kun je mensen relevant nieuws aanbieden.” De service is dus een soort nieuws-genius. Verdienmodel is ook hier (relevante) advertenties.

Joost de Wit (Media Distillery) @ Cross Media Café:’Online Video’ from iMMovator

Divimove helpt YouTube-talenten met geld verdienen

Het aantal Multichannel Networks (MCN) groeit snel. Eugene Hendrikx is Country Manager Benelux bij Divimove, een MCN ofwel een YouTube partnernetwork dat aangesloten videomakers een sterkere marktpositie geeft en zo aan inkomsten helpt. Divimove heeft 1600 partners en 700 miljoen views per jaar. “We helpen talenten met het bouwen van een toekomst op YouTube en daarbuiten.” Geld verdient de MCN met name aan advertentie-inkomsten op YouTube. Talenten delen daarin mee. YouTube houdt zelf 45% van advertentie-inkomsten en geeft 55% aan de contentmaker.

Hendrikx zet eerst even uiteen wat het grote onderscheid is tussen de traditionele omroep en YouTube. Bij televisie bepaalt de distributeur en de omroepbaas wat er te zien is. In beeld zijn betaalde acteurs of betaalde presentatoren. Op YouTube zijn er geen decisionmakers, content is gratis te verspreiden en talenten maken filmpjes vanuit passie. De betrokkenheid met de kijker is groot. “Wat telt op YouTube is authenticiteit. De kijkers hebben onmiddellijk door of iets ‘echt’ is of gespeeld. Als YouTube-talenten naar Broadcasting worden gehaald, dan werkt dat vaak niet.”

YouTube-talenten bereiken soms sterren-status. In Amerika zijn YouTube-talenten soms al populairder dan mainstream-sterren. Ook bedrijven verschuiven hun advertentiebudgetten naar YouTube. “Het voordeel van YouTube is dat doelgroep en markt heel duidelijk te targetten zijn.”

Divimove opende dit jaar in samenwerking met Blue Circle een green screen studio waar de aangesloten videomakers professionele producties kunnen maken. Voor Ubisoft produceerde ze onlangs een serie van 5 video’s ter promotie van de lancering van het nieuwe spel ‘Far Cry 4′ dat recent op de markt gebracht is. Onder leiding van een karakter uit de game moesten de YouTubers in teams tegen elkaar strijden in Fear Factor stijl opdrachten. De video’s werden vervolgens gepubliceerd op het kanaal van de YouTubers en dat leverde maar liefst 500.000 unieke kijkers op.

Kun je leven van YouTube? Eugene Hendrikx vertelt dat Divimove een aantal talenten heeft die van hun inkomsten kunnen leven.

Eugene Hendrix (Divimove) @ Cross Media Café:’Online Video’ from iMMovator

Zoomin.tv verdient met online video maken

Jan Riemens is oprichter/eigenaar van Zoomin.tv, een online videonetwerk met meer dan 110 miljoen unieke bezoekers per maand via 1650 websites. Zoomin.tv begon ooit met nieuwsvideo’s maken. In 2004 was dat nog alleen in Nederland, nu opereert Zoomin.tv in ruim 45 landen met 2000 professionele videojournalisten die zorgen voor een steady stroom aan nieuwe content over elk onderwerp dat een interessante omgeving biedt voor adverteerders. Zoomin.tv staat wereldwijd nummer 11 qua uniek bereik.

Wat valt er nu te verdienen aan online video? Voor populaire YouTubers kunnen de verdiensten hoog oplopen. Jack Septiceye, een populaire gamer, heeft een bruto omzet van een half miljoen dollar per maand. Maar algemene cijfers zijn niet te geven.

Wat is een content network waard? Jan Riemens stelt dat er de afgelopen 12 maanden 12 grote acquisities zijn geweest. Kopers zijn vooral grote mediabedrijven die bij willen blijven, zoals contentbedrijven als Disney, een televisienetwerk als RTL of venture capital-bedrijven. Met de overname van het mode- en beautynetwerk StyleHaul door RTL was volgens Riemens 151 miljoen dollar gemoeid. Dat is 150 dollar per 1000 views. Disney nam Maker Studios over voor dik 500 miljoen dollar.

Content is king, ook in online video. Er is steeds meer behoefte aan uniek materiaal, stelt Riemens. Voor adverteerders is het steeds moeilijker om aandacht voor hun advertentie te krijgen: het traditionele digitale adverteren is digitaal behang geworden. Alternatief is ‘native advertising’, zorgen dat de boodschap onderdeel uitmaakt van de kijkervaring, bijvoorbeeld doordat YouTubers producten gebruiken of noemen. “Content is de nieuwe preroll”, zegt Riemens.

Jan Riemens (Zoom.in) @ Cross Media Café:’Online Video’ from iMMovator

Lees hier het tweede verslag van dit Cross Media Café.