24 juni 2015
Media Jaarcongres Business Content

NU.nl lanceert betaversie cameraad voor live burgerverslaglegging

Kunnen we onze bezoekers gaan inzetten voor verslaglegging vroeg Nu.nl zich in maart af. Samen met TNO en het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek ontwikkelde Nu.nl in rap tempo (en sneller dan verwacht) Cameraad. Op Mediapark Jaarcongres presenteerde Nu.nl hoofdredacteur Gert Jaap Hoekman hoe Cameraad in zijn werk gaat.

 

Cameraad is een app die qua functionaliteit lijkt op Periscope. Gebruikers kunnen er een video mee maken en deze live streamen. Nu.nl wil deze video’s gaan gebruiken als aanvulling op het bestaande nieuwsaanbod.

Nu.nl gebruikt momenteel videomateriaal van onder meer ANP, Zoomin.tv en ook van lezers. Daarnaast maken ze zelf 50 video’s per dag. Aangezien nieuws vluchtig is, produceren ze slim, aldus hoofdredacteur Geert-Jaap Hoekman. “We produceren live of we maken longtail video waarbij we in 60 seconden achtergronden geven bij het nieuws. Die kunnen we vaker gebruiken.”

Cameraad voegt een dimensie toe. De toepassing wordt onderdeel van de Nu.nl-app. Door een druk op de knop kan de redactie aan mensen die zich binnen een bepaalde straal rond een gebeurtenis bevinden, vragen om te filmen met hun telefoon. Deze livestreams kan de redactie vervolgens, na minimale regie, de video toevoegen aan nieuwsartikelen, maar de livestreams kunnen ook rechtstreeks worden bekeken. Nu.nl gaat de toepassing tijdens de Vierdaagse en bij de start van de Tour de France in Utrecht testen. “De mogelijkheden zijn eindeloos.”

Meedoen aan de test? Kijk dan op de website van Nu.nl voor alle informatie.

 

Gert Jaap Hoekman (Nu.nl) @ MPJC2015 from iMMovator