17 oktober 2016
Technology update Business Data

Verslag: Technology Update: Watskeburt?! Vernieuwde presentievormen en doorzoekbaarheid van online video.

Technology Update: Watskeburt?! Vernieuwde presentievormen en doorzoekbaarheid van online video.

Op 6 oktober organiseerde iMMovator de Technology Update over het project Watskeburt?! Een thumbnail geeft kijkers vaak geen goed beeld van de inhoud van de video. Daarom ontwikkelden TNO en Media Distillery in samenwerking met NOS ‘Watskeburt?!’- een project om de beleving van online videonieuws te verbeteren. Daarbinnen werd onder meer een interactieve filmstrip ontwikkeld. Martin Prins (TNO), Joost de Wit (Media Distillery) en José de Vries (NOS Lab) vertelden in deze Technology Update over de aanpak, techniek en de gebruikersevaluaties.

Martin Prins, de projectleider, trapt deze ochtend af en laat kort zien dat er wereldwijd nog niet veel standaard-oplossingen zijn om als het ware koppen te snellen door video-nieuws.

TNO is een organisatie die kennis toepasbaar wil maken waardoor de ‘gap’ van de academische wereld naar de mediapartijen kleiner wordt, en gaat daarbij vaak op zoek naar oplossingen die de marktstandaard zouden kunnen worden. Dit is ook de achtergrond van Watskeburt?!, een allereerst verkenning naar een mogelijke marktstandaard om gebruikers snel en makkelijk videonieuws te kunnen laten consumeren. Het onderzoek is mede gefinancierd door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en kan nu met geïnteresseerde marktpartijen doorontwikkeld worden.

Waar zijn TNO en Media Distillery begonnen?
Allereerst heeft TNO onderzoek gedaan naar het nieuwsaanbod van verschillende partijen. Welke informatie wordt er aangeboden? Vaak worden de titel en de thumbnail van een nieuwsitem gepresenteerd maar dit is vaak niet genoeg. De kijker heeft behoefte aan meer informatie vooraf, bijvoorbeeld een omschrijving, publicatiedatum, populariteit bij andere kijkers (views), en de lengte van de video’s.
Ook tijdens het kijken kan de kijkersbeleving nog veel meer verrijkt worden. Als het filmpje is afgelopen, komt er vaak een zwart scherm, of wordt het filmpje opnieuw afgespeeld. Dit moet anders zo was de aanname van TNO en Media Distillery.

Hoe kunnen wij de gebruiker helpen in het selectieproces voor het kijken, maar ook tijdens het kijken? Hoe gaan we ervoor zorgen dat ze doorkijken en niet afhaken?

TNO heeft in samenwerking met Media Distillery verschillende concepten ontwikkeld:

 • Badges
 • Preview
 • iPhoto
 • Scrubber
 • Afhaakmomenten
 • Filmstrip

Deze  concepten zijn gepresenteerd en bediscussieerd met mediapartijen.
De duidelijke winnaar was de interactivee filmstrip, waarmee je kunt navigeren tijdens in het kijken. Je kan het ook wel zien als het koppensnellen met een filmstrip:

 • Je krijgt een visuele samenvatting van een item
 • Bepaal daarmee wat je wel en niet wil zien
 • Zowel voor volledige uitzendingen als korte clips bij artikelen

Na gesprekken te hebben gevoerd met verschillende mediapartijen zijn TNO en Media Distillery met de NOS in zee gegaan om een pilot te draaien. Nieuws wordt anders geconsumeerd, maar dit concept en de technologie er achter is in principe  toepasbaar op alle soorten mediacontent.

Martin Prins (TNO) @ Technology Update – Watskeburt from iMMovator on Vimeo.

Het idee is er, maar hoe moet het worden uitgevoerd?

Joost legt uit wat er onder de motorkap gebeurd om tot de filmstrip te komen. Hij is één van de twee oprichters van Media Distillery. Joost is inmiddels Chief Product Officer en is verantwoordelijk voor het product en de technologie die erachter zit. Media Distillery probeert het volgende probleem op te lossen: de computer kan veel, maar nog niet genoeg. Veel analysewerk is nog mensenwerk en dat kost veel tijd en geld. Media Distillery richt zich op technische oplossingen om automatisch te analyseren waar een video over gaat.

Zij bieden daarvoor de volgende instrumenten:

 • Ingest: opnemen van de content op het web of van broadcast
 • Analyses: het automatisch het analyseren van de content aan de hand van verschillende criteria
 • Storage
 • API waarmee de gewenste output ter beschikking wordt gesteld als dienst
 • Een gebruikersvriendelijke user interface

Watskeburt?! past daarom goed in hun portfolio. Realtime worden nieuwsitems als het ware samengevat voor de filmstrip. De analysecriteria waarmee Media Distillery die samenvatting heeft gemaakt is gebaseerd op:

 • Spraakherkenning:
  Alles wat iemand zegt, spreker-onafhankelijk, wordt herkend. Dat gaat in een aantal stappen: wanneer wordt er in de film gesproken? Dat wat spraak is wordt vertaald in klanken en op die klanken kan je de woorden baseren. Het klinkt heel makkelijker maar het wordt wat lastiger met dialecten of nieuwe woorden. Die moeten worden toegevoegd.
 • Ondertitelherkenning:
  Waar in het beeld zit de tekst? De tekst wordt losgeknipt van de achtergrond, dit wordt dan weer vertaald naar de losse tekst. Rommel wordt eruit gehaald. Dit wordt gecorrigeerd en daarna vormt het één zin.
 • Gezichtsherkenning:
  Het systeem herkent punten in het gezicht. Door de verhouding en afstanden in het gezicht kan er worden gezien wie er in beeld is. Deze gezichten moeten uiteraard daarvoor ooit ‘ingeladen’ zijn. Nieuwe gezichten kan het systeem nog niet herkennen.
 • Logoherkenning:
  Werkt vergelijkbaar als de gezichtsherkenning. Je bent altijd afhankelijk van de logo’s die je in je set hebt.
 • Creatie van de filmstrip:
  Er zijn daarin een aantal keuzes gemaakt. Hoe kan je een visuele samenvatting maken van de video? Hoeveel frames laat je zien? Welke frames wil je laten zien? Sommige zijn meer informatief dan andere frames? Afmetingen van het frame, behoud je het hele frame? Hoe presenteer je dan dat frame? Hoe kom je tot die afbeeldingen? Hoe kan je er vervolgens mee interacteren?

Voor de filmstrip moet je een keuze maken welk frame je wil laten zien. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een bepaalde tekst in beeld te laten komen, aanwezigheid van muziek, visuele eigenschappen, scherpte in het beeld e.d. Veel is automatisch te realiseren en als aanbieder moet je van te voren goed definiëren wat je wel of niet wenselijk vindt bij het doorzoekbaar maken van je content. Voor nieuws is dat heel anders dan voor andere genres zoals talkshows of speelfilms.

Hoe ziet de strip eruit?

De filmstrip is nu in een eerste versie opgeleverd. De ‘geknipte’ beelden zijn achter elkaar gezet en daarbij is een verdeling gemaakt van een kort en lang fragment. Soms werd de strip erg lang, dit was niet prettig voor de gebruiker. Tijdens het onderzoek hebben TNO en Media Distillery voor zoveel vermoede en onverwachte randvoorwaarden een oplossing moeten vinden, dat het resultaat op het eerste gezicht wellicht wat basaal lijkt. Het lijkt zo logisch en simpel, een filmstrip om koppen te snellen.
Ze zijn echter tegen veel uitdagingen aangelopen bij het weergeven van de strip. Allereerst moet de strip crossmediaal responsive zijn. Daarnaast heb je verschillende bedieningen: op je telefoon gebruik je je duim, en op de computer je muis.

Je wil de interactie stimuleren, maar hoe doe je dat? Ga je het uitlijnen of niet? Al die vraagstukken maken onderdeel uit van deze 1.0-versie.
Wat wel helemaal is gelukt is de dienst realtime aan te bieden: als het achtuurjournaal wordt uitgezonden, wordt de strip meteen gegenereerd en kan mee met de online publicatie van dat journaal.

De grootste uitdaging in dit project was om de gehele keten compleet te krijgen en vooral de User Experience niet vergeten. Voor dit laatste is samengewerkt met de NOS.

Joost de Wit (Media Distillery) @ Technology Update – Watskeburt from iMMovator on Vimeo.

José de Vries, werkzaam bij NOSLab, is verantwoordelijk voor alle experimenten die ze doen bij de NOS. Zij vertelt over de resultaten van de filmstrip aan de hand van de gebruikersevaluatie. Bij de NOS heb je een aparte afdeling genaamd NOS Digital. Daar worden de apps en de (sub) websites gebouwd.

Ongeveer twee jaar geleden is de NOS website geheel vernieuwd en daarbij is het volgende Product Statement ontwikkeld: “NOS.nl is een betrouwbare nieuwssite, live en on demand. NOS presenteert het nieuws op een innovatieve wijze.”
Het NOS Lab is vorig jaar gestart en staat geheel in het teken om NOS te blijven innoveren. “Hoe kunnen we innoveren en zorgen dat NOS de grootste nieuwsverspreider blijft?”

De NOS heeft een groot bereik, maar online wordt nieuws beperkt teruggekeken. Het nieuws is namelijk tijdgebonden en iets wat gisteren in het nieuws was is nu alweer oud nieuws. De vraag of de NOS hierin beter kan faciliteren, heeft onder andere geleid tot deelname aan Watskeburt?: “kunnen we een verbeterde filmstrip inzetten die ervoor zorgt dat mensen eerder geneigd zijn om een online journaal aan te klikken?”

Leuke vraag, maar erg lastig te onderzoeken. Een A/B test zat helaas niet in het budget, dus is er rondom het project Watskeburt?! een online gebruikersenquête gemaakt. Deze enquête is verspreid op social media en via verschillende artikelen.

Wat waren de reacties?
De reacties waren overwegend positief, maar er waren ook wat verbeterpunten:

 • Het navigeren in de flmstrip gaat gemakkelijk en snel, je kan daardoor beter selecteren wat je wil zien
 • Het aantal beelden is teveel
 • Er is meer behoefte aan contextuele informatie, bijvoorbeeld een overzicht met de besproken onderwerpen
 • Je springt niet altijd in bij het begin van het fragment
 • Content moet kunnen worden gedeeld met social media
 • Je wil vaak verder over de balk swipen terwijl je aan het kijken bent.

Uit de gebruiksevaluatie kwam dus feedback waar TNO en Media Distillery weer op voort kunnen bouwen.

Waarbij is de filmstrip nu handig?

 • Als je al iets hebt gehoord over het onderwerp en dat wil je nog even snel terugkijken.
 • Vooral voor sport en uitzending gemist

Al met al is de NOS erg tevreden over de resultaten. Je kunt de filmstrip op twee manieren gebruiken:

 • Als zoek-instrument, maar dan moet er wel meer tekstuele informatie bij geboden worden;
 • Als methode om koppen te snellen: een snel overzicht hebben van alle onderwerpen, zodat je kunt bepalen welke je wel en niet wil zien

José de Vries (NOS) @ Technology Update – Watskeburt?! from iMMovator on Vimeo.

De filmstrip is op dit moment alleen nog maar getest op het nieuws en dan vooral het achtuurjournaal. NOS publiceert ook andere video’s, maar die waren voor dit onderzoek niet relevant. De video’s hebben teveel uiteenlopende onderwerpen, waardoor je dan appels met peren gaat vergelijken.

Kortom, als eerste stap in het beter doorzoekbaar maken van nieuwsvideo heeft het consortium een mooi Proof of Concept afgeleverd. TNO en Media Distillery willen het hierbij niet laten en willen graag ook voor andere soorten videogenres de dienst verder ontwikkelen.