30 juni 2014
Media Jaarcongres Business

Remotely.tv awards uitgereikt tijdens het Mediapark Jaarcongres

Nederland 1, GTST en Eurovisie songfestival meest betwitterde zender en programma’s

Tijdens het Mediapark Jaarcongres op donderdag 26 juni zijn de winnaars bekend gemaakt van de Remotely.tv awards, die worden uitgereikt aan TV makers die het meeste buzz creëren op Twitter. Nederland 1, GTST en het Eurovisie Songfestival vielen in de prijzen.

In de categorie van de meeste tweets per zender werd Nederland 1 de winnaar (met 2.600.096 tweets) voor RTL 4 (2.355.935 tweets) en Nederland 3 ( 2.201.662 tweets). Vorig jaar was RTL 4 nog de duidelijke winnaar van deze categorie. RTL 4 pakte met GTST wel opnieuw de prijs van het programma dat de meeste tweets scoorde over het hele TV seizoen (679.266 tweets). De allergrootse hit op Twitter is echter het Eurovisie Songfestival. Zij scoorden niet alleen de meeste tweets in 1 aflevering, maar wonnen ook de prijs van het meest besproken moment op Twitter. Net voor the Common Linnets aan hun optreden begonnen werden in 1 minuut maar liefst 2644 tweets verstuurd.

 infographic remotely tv

Mannen twitteren over voetbal, vrouwen over GTST 

Uit het Twitter en TV jaaroverzicht 2013-2014 van Remotely.tv blijkt dat mannen het meest over de Champions league, Pauw en Witteman en De Wereld draait door twitterden. Vrouwen haakten vooral in op GTST, The Voice of Holland en Expeditie Robinson. Alle cijfers zijn samengevat in bijgevoegde infographic.

WK voetbal

Initiatiefnemer van de awards, Remotely.tv, houdt bij hoeveel twitterberichten er over TV-programma’s verstuurd worden. Het sociale TV platform van Remotely.tv  is volledig geautomatiseerd in het matchen en bewaren van twitterberichten bij TV-programma’s, 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Alle tweets worden vastgelegd in een database die op meerdere wijzen doorzoekbaar is. Voor de Awards is er gekeken naar de periode van 1 juni 2013 tot en met 30 mei 2014. Het WK Voetbal is dus niet meegenomen in de metingen omdat deze  pas in juni startte.

Cijfers over het WK Voetbal zijn er overigens wel. Mark van de Crommert (Remotely.tv) presenteerde tijdens het Mediapark Jaarcongres de laatste cijfers: “Hoewel tijdens dit WK Arjan Robben wereldwijd de meest besproken speler op Twitter is, blijkt dat Robin van Persie dat in Nederland is. Opvallend is ook de 2e plek van Suarez. Zijn 3e bijtincident leverde daar een belangrijke bijdrage aan.”

Van de wedstijden die in de groepsfase gespeeld zijn, bleek de eerste wedstrijd Nederland – Spanje veruit de meeste tweets en emoties op te roepen. Bijna 200.000 reactie kwamen los op Twitter, de meesten tijdens de 3-1 van de Vrij. Toen werd duidelijk dat toch echt zouden gaan winnen van Spanje.

Vorig jaar introduceerde SPOT en Remotely.tv al een maandelijks overzicht van TV-programma’s die de meeste tweets realiseren. Elke dag zijn de TV-Twitter statistieken live te volgen via http://www.remotely.tv. Na afloop van het WK zullen Spot en Remotely.tv een ‘Twitter WK’ totaaloverzicht publiceren.