18 januari 2013
cross media cafe Business Content

De makers van de mooiste videoclips van Nederland @ CMC Noorderslag

Wie maken de mooiste clips van Nederland? Hoe pakken ze het aan? Wat maakt een clip goed? Met primeurs als de nieuwe clip voor MC Fit (Top Notch), de verhalen achter ‘Ik neem je mee’, ‘Hedde Drugs Op’ en nog veel meer. Bram de Wijs, drummer van Only Seven Left en succevol videoblogger, heeft geholpen met de programmering van de middag.

Job, Joris en Marieke, (Gers Pardoel, Happy Camper)

Job, Joris en Marieke van het gelijknamige productiebedrijf zijn verantwoordelijk voor de clips van ‘Ik Neem Je Mee’ van Gers Pardoel en voor ‘Happy Camper’, een project onder welke naam een heel album is uitgebracht. Manfred de Jeti heeft de hoofdrol in de clips, de liedjes worden gezongen door onder andere Tim Knol en Blaudzun.

“Hoe is ‘Ik Neem Je Mee’ tot stand gekomen?”, wil De Wijs weten. “Job de Wit van TopNotch zag eerder werk van mij en vond dat zo leuk dat hij ons vroeg een clip voor hen te maken. Uiteindelijk is de keuze gevallen op ‘Ik Neem Je Mee’ van Gers Pardoel”, aldus Job. “Het is inderdaad een gewaagde vorm voor een rap”, beaamt Joris een vraag van De Wijs. “TopNotch gaf ons alle vrijheid bij het maken. Gers moest even wennen, maar vond het toch goed. Het was niet het doel om kinderlijk over te komen, maar het sloeg gewoon aan bij een jonge doelgroep.”

De inkomsten (€ 5.000) voor ‘Ik Neem Je Mee’ dekten niet de kosten. “Maar we vinden het belangrijk om vrijheid te hebben om dingen te creëren die we zelf leuk vonden”, aldus Joris. Het gemis van royalties voelen de drie niet. Joris: “Dat is eigenlijk nooit bij ons opgekomen”. De clip leverde hen wel veel vragen voor nieuw werk op, maar muziekvideoclips maken is niet de belangrijkste bezigheid van Job, Joris en Marieke: “We willen er hooguit zo’n 3, 4 per jaar doen”.

Tot slot krijgt de zaal een primeur voorgeschoteld: de clip van het nieuwe nummer van rapper Fit ‘Het Duurt Te Lang’.

Wouter Stoter (I Am Oak, Rob Klerkx)

Bram: “Ik kende Wouter en zijn werk niet, tot ik werk van I Am Oak (Palpable) voorbij zag komen. Ik zag het tegenovergestelde van wat ik zelf maak, maar het is zo’n mooie clip, dat ik hem gelijk uitnodigde.”

“Hoe kwam video tot stand?”, vraagt De Wijs. Stoter: “Ik ben fan van I Am Oak. Ik benader zelf vaak bands die ik tof vind. Dat lukt niet altijd, maar ik ken de fotograaf van I Am Oak en we zijn samen gaan praten. Hun muziek deed me denken aan werk van Friedrich. Hij schildert vaak mensen die naar mooie uitzichten kijken. De nieuwe tracks klonken iets wijder en ik had het gevoel dat er iets groots nodig was aan het einde. Het nummer gaat over iemand die vast komt te zitten, aan de rand zit en zich dan moet overgeven aan de natuur. Het gevoel van de muziek moet goed passen bij beelden.”

Stoter maakt ook commercials. “Ik maak geen flashy reclames, maar probeer het wel mooi te houden”. Hij maakte video’s voor onder andere Vodafone (I’m Alive commercial), IKEA en Ben.

Teemong (Fresku, Go Back To The Zoo) en Fresku

Als laatste op het podium is rapper Fresku en via Skye de maker van zijn videoclip ‘Hedde Drugs Op’ Teemong. De twee kennen elkaar sinds 2006 en maakten “grappige onzin filmpjes”. De clip heeft erg expliciete beelden, maar hier hebben ze geen problemen mee gehad met YouTube. Daarom wil De Wijs dan ook weten:  “Hoe kom je tot zo’n clip?” Fresku: “Ik heb Theo Maassen benadert en die vond het een leuk idee om samen een clip te maken. Iedereen vond het erg grappig om te doen. Ons doel is niet om te shockeren. We doen gewoon dingen die we zelf leuk vinden.” De Wijs vraagt Teemong hoe hij tot zijn rauwe, estetisch niet perfecte vorm komt. Teemong: “Ik heb nooit voor video maken doorgeleerd, dus ik doe in principe maar wat.”

Naast ‘Hedde Drugs Op’ hebben Teemong en Fresku ook een nepdocumentaire gemaakt (Fresku 2.0 ) over de making of Maskerade. In deze docu leek het of Fresku doorgedraaid was. Zo was hij het geluid van gras aan het opnemen om er een beat van te maken. Dit was gedaan om iedereen op verkeerde voet te zetten en zonder verwachtingen zijn tweede album uit te kunnen brengen.