12 oktober 2020
cross media cafe Business Content

Video: Willem Brom (EndemolShine) over non-scripted voor streamers

Bij EndemolShine, onderdeel van Benijay, ontwikkelen, maken en verkopen ze ideeën voor één markt en dit herhalen ze dan in verschillende landen. Denk hierbij aan formats als MasterChef, Temptation Island en Big Brother. Dit geeft volgens creative director Willem Brom ook een probleem, want iedere keer als je een succesvol format verkoopt, zorgt dat ervoor dat op tv een tijdslot vol is. Dus als jij nieuwe ideeën hebt, moeten deze een andere plek krijgen. Streamingsdiensten bieden dan nieuwe kansen.

Streamingsdiensten zetten zichzelf graag op de kaart met grote titels. Dit is voor het grootste deel gebeurd met scripted drama. “Bij Benijay maken we voornamelijk non-scripted tv-programma’s. Na het voeren van veel gesprekken gaat het dan eindelijk gebeuren; non-scripted drama op streamingsdiensten. Netflix liet dit zien met ‘Too hot to handle’ en ‘Love is blind’, twee hele traditionele formats zoals we ze kennen van televisie.” Volgens Willem interessant voor mediumgrote partijen, want Netflix koopt graag lokaal, het liefst met de rechten voor zichzelf en wil het dan groter uitrollen. Iets anders dat je bij alle streamingsdiensten terugziet is toegang, content die de kijkers toegang geeft tot bekende namen. Groot en toegang bracht EndemolShine Italy met een Italiaanse versie van Celebrity Hunted. In deze serie gaan Italiaanse beroemdheden met beperkte financiële middelen twee weken op de vlucht voor een team van deskundige detectives.

Dit is de presentatie van Willem Brom (EndemolShine) gegeven op 6 oktober tijdens het Cross Media Café – Video voor nieuwe platforms. Bekijk hier de slides.