18 januari 2018
Powering the Future sport & live events Content Data

Presentatie Marty Knopert en Lermin Coban (Honeywell) over het analyseren van een cyberaanval

Honeywell zorgt ervoor dat het systeem van hun klanten veiliger wordt door onder andere nieuwe architectuur te gebruiken. Ze beginnen met een onderzoek naar de organisatie. Zo weten ze in welke markt de organisatie werkzaam is en wat daar de meest voorkomende aanvallen zijn. Op basis daarvan stellen ze een mediatie plan op. Hierin staat wat ze kunnen doen om het systeem veiliger te maken.

Volgens Marty Knopert wordt er soms te veel in oplossingen gedacht.

“Cybersecurity is niet één plan, maar meer een programma waar je elke dag mee bezig moet zijn.’’ – Marty Knopert

Het blijkt dat het vaak niet bekend is waar de aanvallen op een organisatie vandaan komen, en ook niet hoe vaak ze lukken. Wel kan Honeywell vertellen dat 38% van de aanvallen bij hun klanten wordt veroorzaakt via USB. Dit is een makkelijke methode, omdat deze organisaties nog regelmatig met USB-sticks werken. Aan dit percentage is te zien dat het alleen isoleren van het internet niet genoeg is om veilig te zijn.

“Zelfs als je een sterk systeem hebt, kan een aanval alsnog slagen doordat je medewerkers niet opgeleid zijn en niet secuur zijn met informatie’’ – Lermin Coban

Met de komst van het GDPR zijn er straks bindende regels waar organisaties zich aan moeten houden. Dan mogen organisaties een succesvolle cyberaanval niet meer stilhouden. Dit zorgt er in ieder geval voor dat er meer bekend wordt over cyberaanvallen en het slagingspercentage van deze aanvallen.

De aanvallen die nu het meest populair zijn gebruiken ransomware. Ransomware is malware die een computer en/of gegevens die erop staan blokkeert en vervolgens van de gebruiker geld vraagt om de computer weer te ‘bevrijden’. Honeywell verwacht dat deze aanvallen nog wel een tijdje populair zullen blijven.

Powering the Future – Cybersecurity

Het interview met Marty Knopert en Lermin Coban (Honeywell) over het analyseren van een cyberaanval was onderdeel van de tweede editie van Powering the Future – The Network Sessions. Het thema van deze editie was Cybersecurity. Experts van TNO, KPN, KPMG en Honeywell gaven spraakmakende praktijkvoorbeelden. Lees hier het verslag.

Dit event is mede gefinancierd vanuit de Toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) van het ministerie van Economische Zaken en een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in het kader van het innovatieprogramma SAX.

EFRO