9 maart 2017

Robbert Jan Beun

Einde aan slaapstoornissen met de Sleepcare-app

Ook in de wetenschappelijke wereld worden de mogelijkheden van nieuwe mediatechnologie onderzocht. Robbert Jan Beun, Assistant Professor aan de Universiteit Utrecht (human computer interaction) presenteert Sleepcare, een geautomatiseerde therapeut die slaaptherapie geeft via een mobiele applicatie. Het project is een samenwerking tussen de Universiteit Utrecht, Universiteit Delft, Philips, Stichting Technische Wetenschappen (STW) en het Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie (NIHC). Beun vertelt dat Sleepcare werd ontwikkeld in het kader van een onderzoek naar ‘persuasieve strategieën om therapietrouw te bevorderen’. Want cognitieve gedragstherapie blijkt een bewezen werkzame methode bij insomnia. Maar dan moeten patiënten zich wel houden aan de voorschriften van hun therapeut. Via de app krijgen insomnia-patiënten ‘therapiesessies’ waarin een e-coach de patiënt begeleidt. De coaching bestaat uit een afstemmingsfase waarin e-coach en patiënt samen tot afspraken komen, een tweede fase met oefeningen en een afsluitende evaluerende fase. Beun laat een voorbeeld zien van de eerste fase, waarin de e-coach de suggestie doet om voorlopig slechts vijf uur te slapen, een beproefde eerste stap bij behandeling van insomnia. Mensen met insomnia blijken vaak weerstand te hebben tegen beperking van hun slaaptijd. Via de app kunnen ze aangeven of ze deze tip wel of niet willen opvolgen en eventueel waarom niet. De geautomatiseerde e-coach gaat dan met de patiënt in gesprek en kom via een gemeenschappelijk beslisproces tot een afspraak over de slaapduur. De applicatie bestaat uit twee delen: Talk & Tools. Talk is voor de chat-consulten. Het Tools-deel is voor de ondersteuning en bevat onder meer een slaapdagboek en ontspanningsoefeningen. De app is getest in een testgroep van 150 personen. Het resultaat? De mensen die e-coaching kregen, hadden daar aantoonbaar profijt van. Volgens Beun is de app een serieus alternatief voor een slaappil. De app is nog niet openbaar gemaakt omdat het nog verder ontwikkeld moet worden.

Monique van Dusseldorp vraagt of Sleepcare gebruik maakt van bestaande chatbots. Beun stelt dat alles in eigen ontwikkeling is gemaakt, omdat het team het hele proces tot op detail wil kunnen controleren. Bestaande apps tegen slapeloosheid beoordeelt Beun als ‘onbetrouwbaar’, want deze zijn niet gevalideerd.

De financiering is nog een uitdaging. De onderzoekers willen de app niet gaan aanbieden via de appstores, maar bijvoorbeeld via huisartsen.