24 juni 2014

Hans Nipshagen (Akamai) bij Top Names

Een van de sprekers van MPJC2014, Hans Nipshagen van Akamai, wordt geïnterviewd door Erwin Blom en Roeland Stekelenburg tijdens het programma Top Names.

Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf Akamai zag al in 1995 de noodzaak om de datastromen over het internet goed te verspreiden. Die gedachte kwam van een professor van het MIT, onderdeel van de Universiteit van Boston. Hij voorspelde dat er congestie zou optreden op het internet wanneer de groei zou doorzetten op een schaal die men toen verwachtte. De groei van het internet heeft inmiddels de stoutste verwachtingen overtroffen, de reden waarom Akamai is begonnen is achteraf gezien visionair gebleken, vertelt Hans Nipshagen in Top Names. Het bedrijf is na 20 jaar nog steeds de grootste speler in de markt.

Het internet bestaat uit zo'n 22.000 losse netwerken. Die zijn aan elkaar gekoppeld op basis van onderlinge afspraken. Een probleem dat daarbij speelt is dat de verhoudingen niet gelijk zijn. Je hebt grote en kleine providers. En de grote spelers vragen geld aan kleine spelers wanneer die bepaalde data willen hebben. De kleine spelers proberen die kosten via omwegen te voorkomen. Hierdoor zie je overal knooppunten en opstoppingen ontstaan. Of er treedt kwaliteitsverlies op door de grote afstanden die moeten worden overbrugd. Akamai heeft zich gespecialiseerd in het snel en goedkoop overbrengen van data, met name voor live streaming van events. Daarbij staat zo min mogelijk verlies aan kwaliteit voorop. "Alle servers van Akamai hebben een stuk software, dat heet Ghost, en dat zorgt ervoor dat het platform als één geheel blijft functioneren. We zijn in staat om optimale routes op het internet te vinden en congesties te omzeilen", aldus Hans Nipshagen zelf sinds 2011 actief bij Akamai.