25 mei 2020
cross media cafe Business Content

Video De enorme videowand bij het satirische programma Even tot Hier

Het satirische tv-programma ‘Even tot hier’ wordt normaalgesproken opgenomen met een live publiek. Toen de coronacrisis begon, stonden de makers, waaronder Evelien Heus, dan ook voor een lastige opgave. Want een uitzending maken zonder publiek, dat werkt toch niet?

Na een brainstormsessie met Marten Hylkema van MHB-producties en United besloten ze om een ‘virtueel publiek’ uit te proberen. Marten Hylkema: ‘’We bouwen standaard technologie, in dit geval Zoom, om naar een setting voor een studio.’’

Mensen konden inbellen en zo deelnemen aan de live uitzending. Om dit goed te laten verlopen heeft MHB-producties de standaard Zoom technologie omgebouwd naar een studio setting, zodat er meer mogelijkheden waren. Het inloggen voor het publiek moet bijvoorbeeld zo makkelijk mogelijk zijn, dummy proof.

Een uitdaging was om ervoor te zorgen dat er geen vertraging was op de lijn. Juist voor een satirisch programma, waarin veel grappen worden gemaakt, kan een paar seconden vertraging de interactie tussen de studio en het publiek totaal verstoren. Het leukste vond Evelien dat iedereen zo leuk meedeed. Ze had niet verwacht dat iedereen uitgebreid mee zou zingen wanneer dat gevraagd werd, maar dit gebeurde wel degelijk.

Volgens Evelien is een virtueel publiek niet de toekomst, maar zijn ze er wel veel flexibeler door geworden. “Waar je normaalgesproken een hele cameraploeg op iemand zou afsturen wanneer je die in een uitzending wil hebben, heb je nu een methode die veel makkelijker is en er waarschijnlijk wel in gaat blijven.”