New York Times doet live onderzoeksjournalistiek
Videojournalist Deborah Acosta van de New York Times is overgevlogen om te vertellen over een innovatieve manier van live videojournalistiek. Ze start met een video waarin ze een dia op straat vindt. Het blijkt een eerste dia te zijn uit een spoor van dia’s. Met toestemming van haar eindredacteur volgt ze de plaatjes, doorzoekt ze de vuilnisbak waar het spoor eindigt en gaat ze op zoek naar de eigenaar. Kijkers/lezers kunnen live commentaar geven of suggesties doen. Hun berichten zijn zichtbaar naast het beeld. Mede door hun tips wordt de eigenaar gevonden en de reden van weggooien achterhaald.
Deze manier van journalistiek bedrijven is ‘pretty powerful’ stelt Acosta. Ze laat ook zien hoe ze samen met de transgender Kathlyn Jenner, die in de VS veel weerstand oproept, een groep mensen bezoekt die Jenner aanvankelijk niet zien zitten, maar uiteindelijk omarmen. Acosta vertelt hoe deze mooie bubbel direct werd doorgeprikt toen ze live ging en de kijkers/lezers vernietigend reageerden. “Dit maakt het verhaal realistisch. Dit zijn de verschillende perspectieven op het verhaal.”
Deze manier van filmen is eenvoudig en direct. Geïnterviewden krijgen de ruimte om hun verhaal te doen, unedited en unscripted. Ze gaf daarvan twee voorbeelden: een met een jongen die een schietpartij had overleefd en een Ecuadoriaanse vrouw zonder papieren die uren in rijen staat om papieren voor haar Amerikaanse kind te regelen uit angst voor deportatie. Volgens Acosta zijn mensen eerder bereid om mee te werken.