1 juni 2017

Rinske Hordijk (ARTtube) Cross Media Café – Nieuwe Interfaces & Design

Bekijk slides

ARTtube verrijkt kunstcollecties online

ARTtube is een online videoplatform over kunst en design van musea en kunstinstellingen uit Nederland en België. Het platform is in 2012 gestart door Museum Boijmans Van Beuningen, Gemeentemuseum Den Haag, Stedelijk Museum, De Pont Museum en M HKA voor het aanbieden van kwalitatieve online video’s over kunst & design die geproduceerd waren door de musea zelf. Het concept sloeg aan en in vier jaar tijd hebben ruim 25 musea en kunstinstellingen zich aan ARTtube verbonden.

Directeur Rinske Hordijk vertelt over de nieuwe verrijkte videoplayer waarmee ARTtube meer verdiepend materiaal kan aanbieden. Dankzij een samenwerking met Beeld en Geluid kunnen kunstvideo’s online worden verrijkt met relevante fragmenten van maximaal drie minuten uit het omvangrijke beeldarchief. De kijker kan hiervoor de iconen aanklikken die tijdens het afspelen van de video in de tijdlijn onder het videobeeld oplichten. Beeld en Geluid heeft hiervoor ook de bijbehorende editor meegeleverd. Uit het archiefmateriaal is ook een eerste serie van vijf verrijkte video’s gemaakt rondom iconische tentoonstellingen. De player is beschikbaar voor desktop en iPad. Mobiel kijken is volgens Hordijk onhandig omdat de icoontjes onderaan de video dan te klein worden.

Uit de zaal komt de vraag of mensen wel zitten te wachten op verrijking van video’s. Hordijk geeft aan dat het design van de player rustig is. Je ziet alleen een balk onderaan en fragmenten verschijnen in een apart scherm aan de zijkant. De verrijkte videos worden bovendien gemaakt voor een diehard kunstpubliek en die vinden veel informatie heerlijk, aldus Hordijk. 

Rinske Hordijk (ARTtube) CMC - Nieuwe Interfaces & Design from iMMovator