7 april 2017

Kasimir Landheer & Daniel Hendrikse (Tiny Riot!) @ CMC – Online Video en Commercie

Wat waren de hoogtepunten van SXSW 2017?

Van 10 tot 19 maart vond South by Sousthwest (SXSW) plaats in Austin (Texas) in de Verenigde Staten. SXSW is een vooraanstaand festival waar onder meer het nieuwste in online video wordt gepresenteerd. Voor Adformatie maakten Kasimir Landheer en Daniel Hendrikse van Tiny Riot! een serie artikelen over de meest innovatieve videotoepassingen die ze daar tegenkwamen. Voor het Cross Media Café maakten ze een wrap up: 

a. Technologie is in toenemende mate bepalend voor wat er in de filmindustrie gebeurt en biedt meer mogelijkheden voor storytelling.

  • Drones bieden (letterlijk) nieuwe perspectieven. Er zijn al zeven Drone Film Festivals.
  • Snap Spectacles (een zonnebril met minicamera’s van Snapchat) biedt de mogelijkheid om 10 seconden-filmpjes te maken met een spectaculaire nieuwe point of view. Perfect voor de Snapchat-gebruiker. Met de spectacles kun je ook rond beeld maken, waarmee opnieuw blijkt dat het aloude liggende videobeeld niet langer heilig is.
  • Virtual Reality breekt nog niet in de verwachte mate door. Mogelijke oorzaak: de achterblijvende penetratie van de benodigde headsets. Ook technologisch is VR nog niet optimaal.
  • Augmented Reality bood in Austin meer perspectief. Snapchat loopt al voorop in het gebruik van augmented elementen om je selfies mee aan te kleden, maar wat nu als Snapchat de camera gaat omdraaien en een laag over de buitenwereld gaat leggen?

b.  Live maakt een steeds belangrijker onderdeel uit van online video. Live video zorgen voor meer engagement en je hebt direct contact met je publiek, zonder een rol voor een broadcaster. De Tiny Riot!-mannen gaven enkele voorbeelden:

Als reactie op alle commotie rond nepnieuws gaat de New York Times live nieuws brengen, waarbij geen enkel element in het journalistieke proces wordt weggelaten. Ze willen hiermee bewijzen dat nieuws geen fakenieuws is en het journalistieke proces transparant maken. Landheer vraagt zich af of live investigation voldoende bewijst dat het om echt nieuws gaat: je kunt alles in scene zetten.

Foodvloggers gaan live. De populairste videos van kookkanaal TasteMade Online zijn live videos van een uur. Volgens Landheer en Hendrikse leken slechte kwaliteit en stunteligheid bijna een vereiste. Dat online video niet langer dan 10 minuten zou mogen zijn, is hiermee ook (wederom) om zeep geholpen. De live video’s worden in de regel achteraf geedit en gepubliceerd.

c. Van branded content naar sponsored entertainment.

Volgens Landheer en Hendrikse is er een beweging voelbaar van branded content naar sponsored entertainment. Merken zetten zwaarder in op kwaliteit om zo meer aandacht te trekken. Een voorbeeld is de documentaire Lo and Behold van Werner Herzog gesponsored door een Amerikaans internetbedrijf. Het bedrijf wilde eigenlijk negen commercials over internet door Herzog laten maken, maar Herzog weigerde en maakte de documentaire als alternatief. Na het Sundance Filmfestival werd de documentaire over de hele wereld opgepakt. Dit zou het bedrijf vele miljoenen aan distributiekosten hebben bespaard.

Bekijk hier het volledige verslag van het Cross Media Café Online Video & Commercie.