18 februari 2021
cross media cafe Business Content Data

Video: Beeld en Geluid & Kaap Holland Series – Synthetic Media

‘Synthetic media’ is een term die gebruikt wordt voor media aanbod dat niet door mensen maar door computers gegenereerd wordt. Je kijkt naar video die echt lijkt, maar in feite zie je beeldmateriaal dat door een algoritme wordt geproduceerd. Ook geluid, achtergronden, foto’s en tekst kunnen zo worden geproduceerd. Dit biedt natuurlijk enorme kansen voor de media-industrie.

In dit online Cross Media Café gaat moderator Monique van Dusseldorp aan de hand van concrete voorbeelden in gesprek met vier mediaprofessionals over de mogelijkheden nu, en de nabije toekomst.

  • Johan Oomen, Head of Research, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid maakte een overzicht van de creatieve manieren waarop synthetic media ingezet wordt. Aan de hand van 10 voorbeelden kijken we naar wat er nu al kan, en wat er aan zit te komen.
  • Sarina von Reth, Gedelegeerd Producent bij Kaap Holland Series & Dead Duck Productions. Voor de productie van Videoland Original ‘Barrie Barista’ en ‘Het Einde Der Tijden’ gebruikte Kaap Holland Series grote LED schermen waarop real-time een dynamische achtergrond gerealiseerd werd. Deze techniek wordt ook bij internationale producties zoals ‘The Mandalorian’ gebruikt, maar is nieuw voor Nederland. Wat betekent dit voor de productie?