YouTube heeft een totaal eigen ecosysteem met eigen sterren en eigen verdienmodellen. Wie liever de inkomsten helemaal in eigen hand houdt, kan kiezen voor een eigen distributieplatform om de eigen achterban te bereiken.
Raymond Lamphen, directeur Ericsson, deelt officieel mee dat Ericsson participant is geworden van iMMovator. De gigant op het gebied van mediatechnologie heeft wereldwijd meer dan 100.000 medewerkers en denkt bij iMMovator Iets te kunnen brengen, maar ook zeker iets te kunnen halen. Ericsson is groot geworden in de lineaire televisie en radio en ondersteunt nu haar traditionele klanten in de overstap naar digitale televisie. “Wij ondersteunen ze dusdanig dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over de technologie.”
Cees Smits, Manager Hoek & Sonépouse, vertelt over Streaming Bee. Streaming Bee is een white label VoD-distributieplatform waarop bedrijven hun content veilig en tegen betaling kunnen aanbieden aan hun eigen achterban. De dienst is een beetje vreemde eend in de bijt van het bedrijf. Hoek & Sonépouse is groot geworden met diensten als in nasynchronisatie, ondertiteling, encodering en distributie. Ook slaat het bedrijf videocontent op voor hun klanten. Hun opslagservice inspireerde om een distributieplatform te ontwikkelen: “We hebben onderzocht hoe we geld kunnen verdienen met de content van anderen.”
Streaming Bee is betaalbaar, schaalbaar en flexibel. De eerste twee projecten draaien al met Streaming Bee. De eerste is The House of Yoga, waarin een groep yogascholen yogavideo’s van hoge kwaliteit aanbieden. Het tweede project is een pilot met dansscholen, die hun eigen achterban willen benaderen.
Cees Smits (StreamingBee) @ Cross Media Café:’Online Video’ from iMMovator
Nico Verspaget is oprichter van Quadia, specialist in gepersonaliseerde video. Quadia helpt bedrijven met ‘one size fits one’ communicatie via video, waaronder webinars, televisie voor zeer kleine doelgroepen (met name in de medische sector) en dan nu ook – en sterk in opkomst – de personal video message. Dit is een video die is afgestemd op de klant door gebruik van zijn naam en bijvoorbeeld gegevens over afname en dienstenpakket. Verspaget laat een voorbeeld zien van de welkomstvideo van energiebedrijf Oxxio, waarbij gedurende het filmpje de naam Nico Verspaget, de te betalen energieprijzen en de afgenomen producten zichtbaar zijn. Personalisering verhoogt de conversie, stelt Verspaget. Enige cijfers: 75% van de mensen die een sms of email ontvangt met de mededeling dat er een persoonlijke boodschap is, opent dit bericht. 84% start vervolgens ook daadwerkelijk de video, 77% kijkt de video tot het einde en 34% maakt een My Oxxio-account aan.
In het filmpje vertelt Oxxio over zaken waarvoor veel mensen anders het callcenter zouden bellen. Een callcentergesprek kost vaak rond de 6 euro, een filmpje slecht 26 cent. Het welkomstfilmpje is daarmee een efficiënte manier om kosten te besparen.
Nico Verspaget (Quadia)@ Cross Media Café:’Online Video’ from iMMovator
Loek Wermenbol, CEO Clipster, heeft software ontwikkeld waarmee een YouTube-kanaal volledig naar wens van de klant kan worden ingericht. Daarmee voldoen ze aan een vraag, want de corporate ondernemingen hebben YouTube ontdekt. Alleen de YouTube-omgeving is voor hen niet optimaal. Clipster kan een YouTube-kanaal volledig customizen en inrichten naar de doelstellingen van de klant. Een voorbeeld is het YouTube-kanaal van KLM dat nauwelijks meer als YouTube-kanaal te herkennen is. Clipster heeft speciale toestemming van YouTube gekregen om hun toepassing te gebruiken.
Wat maakt een customized YouTube-kanaal tot een succes? Wermenbol stelt dat de context aantrekkelijker is dan bij een normaal YouTube-kanaal. Content kan worden gecategoriseerd, er kan ruimte zijn voor sociale interactie en het is makkelijker om aan te sturen op conversie. “Maar het allerbelangrijkste is dat je mensen aan boord houdt. In de normale YouTube-omgeving staat rechts een lijst met kijksuggesties en aan het einde van een filmpje volgt een mozaïekbeeld. Met de Clipster-oplossing bieden die alleen kijksuggesties voor ander ‘eigen’ content en niet voor content van derden.
Het rendement? Met toestemming van KLM geeft Wermenbol inzicht in de resultaten zonder veel cijfers te noemen. De intentie tot delen is 47%, normaal is dat 30%. Videokijktijd, het aantal views, clickrate en de subscription rate zijn sterk gestegen.
Loek Wermenbol (Clipster) @ Cross Media Café:’Online Video’ from iMMovator
Jonatan de Boer is Manager Operations van Mediakraft Network, een MCN met 2.500 partners (sterren en talenten) en 450 miljoen views per maand. De Boer vergelijkt de opzet van Mediakraft Network met een traditioneel omroepbedrijf. De MCN kent een thematische zenders, die ieder weer formats hebben. Dat is handig voor adverteerders en kijkers, stelt De Boer. De populariteit van de MCN is te danken aan de populariteit van hun ‘sterren’. Mediakraft Network is een partnernetwerk dat de 2500 partners helpt met workshops, sales, productie, juridische kwesties. Het is uitdrukkelijk de bedoeling om hun talenten en sterren vooruit te helpen. “Veel populaire YouTubers hebben volgers, maar geen geld. Wij kijken ook hoe ze offline geld kunnen verdienen. We hebben bijvoorbeeld een goochelaar die zijn trucs online zette en dankzij samenwerking met de Mediakraft Network meer betaalde optredens heeft.”
Het netwerk biedt ook mogelijkheden om geld te verdien voor adverteerders, zoals branded entertainment. “We linken merken en producten aan creators en aan programma’s die de millennials boeien.”
Jonatan de Boer (Mediakraft) @ Cross Media Café:’Online Video’ from iMMovator
Wat verdienen de YouTubers? De Boer: “Dat verschilt”.
Eelco Kingma is oprichter van DYTG, the Dutch Youtube Gathering, Nederlands grootste evenement voor online video. Kingma is al vanaf 2001 geïntrigeerd door online video communities, zoals Cybertown. “Communities met een nieuwe sociale dynamiek, eigen regels, waarden en normen en een unieke maatschappelijke opbouw.” In 2007 schreef hij zijn HBO-scriptie over online communities en een jaar later organiseerde hij in juli 2010 zijn eerste eigen event voor de online video community in Nederland. Dat eerste event trok 50 man. Een paar events later in oktober 2011 waren dat al 500 mensen. Kingma had ondertussen van DYTG een stichting gemaakt en studeerde af op online communities aan de MMI. Hij wilde de online video community openbreken voor meer samenwerking en kennisdeling. In september 2012 trok het negende DYTG-event al 700 man. Voor 2015 heeft Kingma een tweedaags event gepland in mei en mikt hij op 6000 bezoekers. De eerste dag is bedoeld voor de Industrie met discussiepanels, workshops en inspirerende sprekers, de tweede dag is voor de makers.
Hoe verdient hij geld aan dit geheel? “Ik verhuur mezelf als eventorganisator aan de stichting.”
Semir Vurgun is partner manager van de MCN Age of Media. Vurgun is zelf YouTuber geweest en wil met Age of Media zorgen dat creators geld verdienen. Hij heeft daarvoor verschillende modellen, waarbij ook geld verdienen buiten YouTube om een rol speelt, bijvoorbeeld door verkoop van Merchandizing (personal branding) of het bezoeken van events. Al is het volgens hem in Nederland nog niet echt vanzelfsprekend dat een YouTube-ster wordt betaald om op te komen draven. Wat wel inkomsten genereert, is als de YouTubers unieke content creëren. Onlangs matchte Age of Media vier creators aan het merk Aion (games), die de creators betaalde voor het creëren van content over hun games. Het totale budget hiervoor was 3500 euro. Elke creator ontving 875 euro waarvan 20 procent naar Age of Media ging. Totaal bleef 700 euro over. “Een mooie extra verdiensten boven de Adsense-inkomsten (advertentieinkomsten YouTube).”
Wat verdient een YouTuber? Vurgun: “De populairste YouTuber bij Age of Media heeft 560.000 subscribers en hij kan van zijn inkomsten leven.”
Semir Vurgun (Age of media) @ Cross Media Café:’Online Video’ from iMMovator
Jeroen Koopman is Creative Producer bij NewBeTV, dat (crossmediale) formats en campagnes voor web en televisie maakt en bekende YouTubers vertegenwoordigt. Koopman: “We geloven niet in geld verdienen, maar in mooie dingen maken, want daar verdien je pas echt veel geld mee.” Bij online video telt kwaliteit en bereik, stelt Koopman. Met een combinatie van die twee creëer je duurzame waarde. De populaire YouTuber en gamer Pewdiedie kan dan als een tierelier scoren met 60 miljoen views, maar zijn filmpjes zijn van slechte kwaliteit en dus niet duurzaam.
NewBeTV maakt bijzondere producties die ook buiten de YouTube wereld zijn opgevallen, zoals ‘Marokkaan geeft rijles’ en ‘Max & Billy’s drill machine girl.
Max & Billy’s drill machine girl was gemaakt voor MovieZone, een project om mensen te enthousiasmeren voor film maken.
Het project begon als een webserie voor MovieZone en een online platform. De serie had veel potentie, maar er was te weinig budget om het project verder te ontwikkelen. NewBeTV investeerde mee. De serie is vervolgens uit de online wereld op televisie gekomen bij Veronica, ingestuurd naar festivals, uitgezonden bij France 4 en nu ook te zien bij Canal Play (de Netflix van Frankrijk). Koopman: “De inkomsten uit deze productie pompen we terug in nieuwe projecten. Zo blijven we er allemaal aan verdienen.”
Jeroen Koopman (NewBETV) @ Cross Media Café:’Online Video’ from iMMovator
Lees hier het eerste verslag van dit Cross Media Café.