Maandagochtend 19 mei gaf Brad Templeton een keynote speech tijdens Media Future Week 2014. In zijn speech ging hij in op twee heel verschillende thema’s: privacy en driverless cars. Wat is privacy en hoe manifesteert zich dit op internet?
Wanneer je weet dat anderen naar je kijken zal je je anders gaan gedragen. Maar met de komst van het internet is het niet altijd meer zichtbaar dat anderen kunnen zien wat je daar uitvoert. Zaken die uit context zijn gehaald kunnen je schaden, daarom is het goed om je altijd af te vragen welke informatie voor wie zichtbaar is. Cloud Computing is bijvoorbeeld zo’n donker gebied; aan de ene kant lijkt het erop dat de documenten die je via de cloud deelt net zo goed jouw documenten zijn als wanneer je ze opslaat op je computer. Maar ondertussen is de privacy anders geregeld omdat ze nu onder de regelgeving van de software vallen.
Dat onze privacy ver te zoeken is bij de NSA laat Brad zien aan de hand van een opsomming van activiteiten die de NSA zou doen om ons in de gaten te houden. Zo heeft de NSA toegang tot alle grote online service providers (Zoals Google en Yahoo), verzamelen ze telefoongesprekken en text messages, tappen ze kabels af (ook privé verbindingen) en bespieden ze wereldleiders. Daarnaast heeft de NSA, om beter te kunnen spioneren, de encryptie van passwords zwakker gemaakt zodat ze passwords beter konden kraken om bij gegevens te kunnen. Ook bij ‘heartbleed’, een fout in het beveiligingssysteem op het web, heeft de Amerikaanse overheid niet proactief ingegrepen om hun bevolking te beschermen, maar gebruikte het om toegang te hebben tot gegevens. “Wees daarom voorzichtig met wat je online deelt en laat verzamelen”, aldus Brad.
Bovendien zal dit in de toekomst nog erger worden. Gezichtsherkenning en het reageren op stem-commando’s werkt nu nog niet zo goed, maar deze technieken zitten er wel aan te komen. Ook wordt de opslag van beveiligingscamera’s steeds goedkoper waardoor alles zal worden opgenomen en al onze acties terug te vinden zijn. Dingen die nu niet verboden zijn, zijn in de toekomst misschien wel verboden, en daar zal je dan op afgerekend worden. Dit zijn ‘sins of the future’, of ‘what the future hates about you’.
Wat privacy voor ons betekent kan voor de volgende generatie al weer heel anders zijn. Brad dringt er op aan om bij jezelf na te gaan over wat jouw privcay is en hoe je die kan beschermen. Techniek geeft je macht en mogelijkheden, maar sta ook stil bij de negatieve gevolgen. “Limit what you give out, even though it is not easy”, Aldus Brad Templeton.