Er liggen kansen voor Nederlandse aanbieders en contentmakers als het gaat om Video On Demand (VOD). Maar om op het gebied van distributie tegenwicht te bieden aan de grote internationale spelers, zijn samenwerking en creativiteit nodig. Dat staat in de whitepaper ‘Van TVOD tot SVOD naar AVOD’ van ODMedia en Media Perspectives. Zij willen met het stuk de discussie over de toekomst van tv en video aanwakkeren.
VOD is een sterk groeiende markt. Vooral op het gebied van abonnementsdiensten is er veel gaande. Zo is onlangs in Nederland Disney+ gelanceerd, en staan andere spelers als Apple TV+ te trappelen om de Nederlandse markt te betreden. Volgens de whitepaper biedt deze drukke markt ruimte voor een ander businessmodel, Advertising-based Video On Demand. Volgens de whitepaper gaat AVOD de volgende stuwende kracht achter de groei van VOD zijn.
Op het gebied van distributie is samenwerking dus noodzakelijk, stelt de whitepaper, maar dat is niet het enige. Ook aan de kant van content en productie zijn er kansen. Zo is het mogelijk om voor € 20.000 een film of serie in 6 talen te vertalen en in 180 landen uit te brengen. Wel zullen die films en series dan een wereldwijd karakter en appeal moeten hebben. Daarnaast is marketing cruciaal, stelt de whitepaper. “Het is niet genoeg om beschikbaar te zijn op alle platformen, je moet ook nog gevonden worden.”
De komende tien jaar gaat er nog veel veranderen op het gebied van Video On Demand. De whitepaper voorziet een verdere verschuiving van traditionele tv naar abonnementsdiensten (SVOD) en advertentiegebaseerde platformen (AVOD). Daarnaast zal het traditionele ‘windowing’ (waarbij films en series in een vast ritme van het ene naar het andere window gaan zoals bij bioscoopfilms) helemaal verdwijnen.