Er is steeds meer om naar te kijken, op steeds meer momenten van de dag. In het spoor van Netflix zien we streaming diensten als Videoland, Wappzapp en NLZiet de markt opkomen. En rond online diensten als YouTube en Vimeo ontstaat een nieuw eco-systeem met heel veel nieuwe makers. Hoewel het consumentengedrag nu nog langzaam verandert, zal een massale gedragsverandering richting streaming media het landschap op zijn kop zetten. Wie zijn de video challengers? Tijdens de Video Challenge werd er antwoord gegeven op deze vraag
MPJC14: Video Challenge from iMMovator on Vimeo.
De hervatting van het plenaire gedeelte na de lunch ging van start met een vlotte en onderhoudende presentatie van Rory Sutherland (Vice President, Ogilvy Group). De reclameman in hart en nieren maakte korte metten met de opvatting dat economie een min of meer exacte wetenschap is. Het is psychologie, toonde hij aan met een reeks voorbeelden. Als mensen klagen over de reistijd op het spoor kun je natuurlijk miljarden investeren om een half uurtje tijdwinst te boeken. Maar je kunt ook een slimme app maken die ervoor zorgt dat je niet een half uur te vroeg van huis gaat om de trein maar niet te missen en waarmee je, als je toch te laat komt, voor een klein bedrag je kaartje kunt omboeken.
Het gaat allemaal om perceptie, wilde Sutherland maar zeggen. Mensen nemen nu eenmaal besluiten binnen een bepaalde context, en ook waarde is meer subjectief dan objectief. Als je langs een café of restaurant komt zonder terras of mensen in zicht, krijg je al snel de indruk dat de zaak gesloten is en ga je verder. Popcorn koop je in de bioscoop voor een bedrag, dat je er anders niet voor over hebt. En toen de Britse posterijen klachten kregen over de bezorging van expresspost, hielp het niet om te benadrukken dat 97 procent op tijd werd bezorgd, maar wel om te beweren dat ze het beter deden dan de collega’s in Duitsland.
Sutherland onderstreepte dat kleine aanpassingen vaak grote effecten hebben. Denk bijvoorbeeld aan de “300 million dollar button”: veel klanten van een grote webshop bleken geen account te willen aanmaken maar gewoon te willen bestellen en afrekenen, na een kleine aanpassing steeg de omzet met 300 miljoen dollar per jaar. Voor Sutherland bewijst het eens te meer dat je wel allerlei theorieën over menselijk gedrag kunt opstellen, maar dat je beter gewoon kunt kijken wat ze in de praktijk doen. Zoek een oplossing of toepassing die daarop is afgestemd, want als je producten of diensten puur technologisch gedreven ontwikkelt, sla je de plank waarschijnlijk mis.
Rory Sutherland (Ogilvy Group) @ MPJC2014 from iMMovator
Plenair werd vervolgens het Mediapact gelanceerd, dat de partners in de Hilversum Media Campus eerder hadden getekend. De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes en een aantal vertegenwoordigers van de andere ondertekenaars gaven nog eens het belang aan van het initiatief dat een brug tussen opleidingen en arbeidsmarkt slaat en talent aan de sector moet binden. Hilversum is ook voor jongeren “the place to be”, aldus Broertjes, terwijl een student van de TU Delft alles filmde met een kleine drone. Toegegeven, het beeld was niet bepaald van uitzendkwaliteit, maar dat geldt ook voor veel filmpjes op YouTube en die zijn er vaak niet minder populair door.
Een bedrijf dat YouTube-kanalen juist naar een hoger plan wil tillen, is Divimove. Eugène Hendrikx, de manager van Divimove in de
Benelux, lichtte toe wat dit Multi Channel Network (mcn)voor z’n partners doet. Divimove helpt mensen met een YouTube-kanaal meer bereik te krijgen, waardoor ze interessanter worden voor adverteerders en meer inkomsten genereren. Verder zorgt Divimove voor bescherming van de content, en verbetering van de technische kwaliteit. In ruil daarvoor krijgt het bedrijf een percentage van de inkomsten. In twee jaar tijd is Divimove uitgegroeid tot de grootste mcn van Europa. Eén van de partners in Nederland is DusDavidGames, een kanaal van David Harms, waarop hij games speelt en er commentaar op geeft. Hij kan er nu van leven, vertelde hij. Hij zat eerder bij een Amerikaanse mcn, maar stapte over naar Divimove, omdat dat meer doet dan alleen de advertentieverkoop stimuleren.
Dat Divimove meer doet, bleek ook uit de samenwerking die Hendrikx aankondigde met producent Blue Circle. Georgette Schlick van Blue Circle legde uit dat het bedrijf een studio ter beschikking stelt aan YouTubers, zodat ze producties van professionele kwaliteit kunnen maken. We zijn allemaal verhalenvertellers, zei Schlick. Blue Circle wil zijn kwalitatieve kennis delen en kan op zijn beurt creatieve ideeën opdoen.
Eugène Hendrikx (Divimove) @ MPJC 2014 from iMMovator
Verbondenheid speelde ook een grote rol in de presentatie van Mark van Leest, Head of Media van AFC Ajax. De Amsterdamse club heeft wereldwijd zo’n 100 miljoen fans, en Ajax wil ze graag beter leren kennen. Bijvoorbeeld via de sociale media, zodat de club ze kan voorzien van gepersonaliseerde content. Koop je bijvoorbeeld een passepartout voor de Champions League, dan kun je een bedankje verwachten van trainer Frank de Boer. Eén probleem: in het stadion kon je tot nu toe niet bellen, mailen of sociale media gebruiken, terwijl het gebruik van mobiele apparaten alleen maar toeneemt. Dat kan voortaan wel.
Ajax hoopt daarmee de fans in het stadion een betere beleving te bieden rondom de wedstrijden. In het stadion kun je niet altijd even goed volgen wat er op het veld gebeurt, dankzij de betere connectiviteit in de Arena kan dat wel, en kun je van alles delen met elkaar. Het biedt Ajax ook een mogelijkheid om meer “location based services” aan te bieden, zoals vooraf bestellingen plaatsen en het parkeren betalen, weddenschappen plaatsen, extra videofeeds ontvangen en noem maar op. De club wil bovendien de pieken in aankomst en vertrek bij het stadion meer spreiden, door eigen programma’s te gaan tonen op de schermen in het gebouw. Dat moet ertoe leiden dat mensen eerder komen en later weggaan.
Mark van leest (AFC Ajax) @ MPJC 2014 from iMMovator
Aansluitend presenteerden Frank Evenblij en Erik Dijkstra van Bureau Sport de Beeld en Geluid Quiz, die was opgebouwd rond voetballen, en dan met name het WK in Brazilië. Na een reeks vragen voor specialisten ging de hoofdprijs, een speciale Bureau Sport sporttas, naar een deelnemer die niets van voetbal zei te weten.