Het laatste deel van ThingsCon 2015 stond in het teken van de toekomst van Internet of Things en de impact hiervan op de steden waar we in leven. In een spetterende presentatie belichtte Tina Aspiala (maker van de KnowCards) waar je tegen aan kunt lopen bij een nieuw IoT project en pleitte ze ervoor om meer menselijke, tastbare, vriendelijke producten te ontwerpen. Ross Atkin ging vervolgens in op de impact die het Internet of Things heeft op de steden waar we in leven. Hoe kunnen we smart cities creeëren?
Tina Aspiala – New Things
Tina Aspiala is de maker van KnowCards, een kaart deck waarmee je op spelenderwijze tot nieuwe ideeën komt voor je Internet of Things product. Tina is opgeleid als designer, ze woont in Helsinki in Finland.
Tina groeide als kind op in Amerika, in die tijd bestond er de website Sharper Image. Sharper Image is een Amerikaanse website waarop verschillende lifestyle gadgets worden aangeboden. Voor kinderen die opgroeiden in de jaren 80 was het ‘supercool’ om zo’n gadget te hebben. Tegenwoordig hebben we Kickstarter, Kickstarter is een Amerikaanse crowdfunding website, waarop projecten door derden gefinancierd kunnen worden. Tina geeft advies aan startende ondernemers voor hun projecten.
What can go wrong?
Tina vertelt tijdens haar presentatie over de problemen waar men tegenaan loopt bij het starten van een nieuwe project. Zo kan het zijn dan je iets bedenkt wat uiteindelijk in de praktijk niet blijkt te werken of dat er te weinig is nagedacht over het ontwerp en de bruikbaarheid van een product. Je kunt jezelf daarvoor de volgende vragen stellen: ‘Is it seamless? Does it earn its keep? Does it become a natural part of your life?’
‘The possibilities are limitless. The only limit is your imagination.’
Er zijn wel honderden functies die je kunt toevoegen bij het ontwerpen van een nieuw Internet of Things product. Maar hoe kies je de juiste? KnowCards zijn kaart decks met eenvoudige beschrijvingen van de onderdelen die je kunt gebruiken om een nieuw product te begrijpen of ontwerpen. Er zijn input en output kaarten. Input kaarten zijn bijvoorbeeld: gas, temperatuur, gewicht en tijd. Output is bijvoorbeeld licht, geluid of beweging. We gebruiken in het dagelijks leven allerlei apparaten die continu lichtgeven of geluid maken en dus continu aandacht vragen. Tina geeft de voorkeur aan producten die geen aandacht vragen. Deze producten omschrijft zij als ‘Butlers’, dit zijn producten die ons ondersteunen maar die je ook graag in je huis ziet staan als onderdeel van je inrichting. De boodschap die Tina mee wil geven is om meer menselijke, tastbare, vriendelijke producten te ontwerpen. Producten die men graag overal mee naar toe neemt zonder dat deze verder aandacht vragen.
Tina Aspiala – New Things from ThingsCon Ams
Ross Atkin – Smart Cities
Ross Atkin is werkzaam in Londen als onderzoeker, designer en engineer. Hij heeft gewerkt aan technologische ontwikkelingen voor bedrijven als Dyson en heeft daarnaast academisch onderzoek gedaan op het Royal College of art. Ross geeft in zijn presentatie zijn visie over Connected Cities.
Hij bespreekt de verschillende visies op de slimme steden van bijvoorbeeld CISCO, IBM en Microsoft. Waarvan sommige uitgaan van de kennis uit de stad halen waarbij andere het meer zien als het bespioneren van de mensen.
‘What is wrong with the smart city?’
Volgens hem kun je de stad beter begrijpen vanaf het straatniveau dan vanuit de lucht. Dus niet top-down zoals sommige overheden het wel bekijken. Hij geeft hiervoor twee voorbeelden uit de praktijk om zijn standpunt te ondersteunen. De eerste case gaat over responsive straatmeubilair. In deze case zijn smartphones verbonden met de verkeerslichten, waardoor deze ouderen langer de tijd geeft om de straat over te steken. Wanneer er geen oudere mensen de straat oversteken wordt de oversteektijd minder en het verkeer makkelijker te regelen. De tweede case gaat over een ondergrondse tunnel die onder een rivier loopt. Men kan hiermee met de lift naar beneden en aan het weer naar boven, wanneer deze lift niet werkt moest men de trap op en neer beklimmen. Er kwamen veel klachten over de storingen van de lift. Zo kwam Ross met het idee om men via een mobiele app een bericht te sturen die aangaf of de lift wel of niet in werking is.
Hij pleit er voor om digitale technieken te gebruiken om problemen van de stadsbewoners op te lossen. Hiervoor moet men eerst de problemen begrijpen. Als tip geeft hij mee; Verzamel niet meer informatie dan nodig, alleen de informatie die nodig is om de bewoners te helpen.
Lees hier het verslag van het eerste en tweede deel van ThingsCon.