Robert Overweg is kunstenaar en expert op het gebied van virtuele werelden. Hij gelooft, en kan ook met onderzoeksresultaten aantonen, dat technologie voor gebruikers een emotionele ervaring moet zijn. Hij deelde enkele overtuigende voorbeelden van hoe mensen nu al op een emotioneel niveau een connectie hebben met technologie, en hoe belangrijk de rol van technologie zou kunnen zijn bij het faciliteren van empathie.
Emotionele technologie
Uiteraard maken we al gebruik van technologie om contact te maken met andere mensen, maar Robert gaf voorbeelden waarbij mensen rechtstreeks interactie hebben met de technologie:
AI ( Artifical Intelligence) en chatbots evolueren zich steeds meer. Een mooi voorbeeld hiervan is Amy, Amy is virtuele assistent die als een echte assistente reageert op jouw mails en hier ook opvolging aangeeft door bijvoorbeeld een afspraak in te plannen met de persoon die jou heeft gemaild. Het grappige hieraan is dat 11% van de mensen die gebruik maken van de virtuele assistent AmyX.ai (Amy) zeggen ‘dank je wel’ tegen haar, omdat ze een emotionele band opbouwen met Amy.
Deze interessante statistieken komen overeen met Scott Smiths presentatie over de opkomst van bots. Zoals Robert zelf aangeeft: ‘I like to make human technology’
Opkomende technologie
Virtual reality (VR) is op komst. Iedereen mag er een andere mening over hebben wanneer het echt van de grond gaat komen en hoe groot de impact ervan daadwerkelijk zal zijn, maar wij hebben het gezien en ervaren bij de Pop-Up VR Cinema! Robert gaf voorbeelden waar VR gebruikt wordt om mensen in situaties te plaatsen die ze zonder VR nooit zouden meemaken. Enkele voorbeelden zijn:
Met VR wordt het mogelijk gemaakt voor mensen om empathie te ervaren, doordat mensen zich door middel van VR in een ander kunnen verplaatsen krijgen zij meer empathie voor die ander. Een goed voorbeeld hiervan is dat VR wordt ingezet bij voetbalwedstrijden, gebaseerd op echte wedstrijden wordt door middel van VR de wedstrijd nagespeeld. De spelers kunnen dan met de VR bril de wedstrijd vanuit het oogpunt van hun teamgenoot bekijken en daardoor meer begrip creëren voor bepaalde keuzes die zijn teamgenoot tijdens de wedstrijd heeft gemaakt. Coaches gebruiken dit ook om hun spelers te trainen op standaard situaties.
Empathie versus Ethiek
Robert is de eerste om toe te geven dat deze schokkende ervaringen niet zonder risico’s zijn. In hoeverre het ethisch verantwoord is om verschillende soorten mensen aan deze beelden bloot te stellen is een legitieme vraag die gesteld moet worden. Wat het zo complex maakt, is het feit dat het onmogelijk is om te voorspellen hoe verschillende mensen zullen worden beïnvloed door het beleven van verschillende soorten situaties.
Robert Overweg @ MFW16 from iMMovator on Vimeo.