De speeches zijn opgenomen, bekijk hier de video van Alexa Clay.
Schrijfster, stateeg en criticaster Alexa Clay gaf een inspiratievolle speech tijdens de Media Future Week over de ‘Misfit Economy’, ongewone vernieuwers zoals piraten, hackers en maffiabazen die volgens haar baanbrekende ideeën en originele methoden hebben die kunnen worden toegepast in het bedrijfsleven. Alexa Clay is een bekende commentator over onderwerpen gerelateerd aan economische overgang, innovatie, angst voor technologie, zwarte markt en ongewone economieën. In 2015 bracht Clay samen met Kyra Maya Phillips het boek ‘The Misfit Economy’ uit. In dit boek krijg je op een ongebruikelijke wijze inzicht in creativiteit, innovatie en ondernemerschap. Het boek gaat over vernieuwers waar de meeste nog nooit van gehoord hebben, zoals piraten, hackers en voormalige bendeleiders.
Alexa groeide als kind op tussen misfits, haar moeder sprak vaak met mensen die bang waren om door aliens ontvoerd te worden. Waardoor zij als kind dezelfde angst ontwikkelde. Naarmate ze ouder wordt begon ze zichzelf ook meer de vraag te stellen waarom ze bang was om deze wezens van een andere planeet te ontmoeten. Omdat ze een andere taal spraken? Wat haar leerde dat mensen vaak zich ongemakkelijk voelen om te communiceren met iemand van een andere cultuur of die een andere taal spreken.
Wat kunnen we leren van misfits?
Alexa wilde de bureaucratie en de bedrijfssystemen begrijpen. Wat zijn hun rituelen en hoe werken hun systemen? In haar zoektocht vond ze zogeheten culturele hackers, niet de gewone hackers maar mensen die op een andere manier denken, die niet in het gewone systeem passen maar wel vernieuwende ideeën hebben die veel entrepreneurs van tegenwoordig kunnen toepassen. Zo waren gangsters al eerder bezig met franchising dan McDonald’s om hun invloed te vergoten. Zo hadden piraten al een soort democratie ontwikkeld op hun schip. Iedereen aan boord kreeg een stem. “De eigenlijke macht op het schip lag bij de crew”, aldus Alexa Clay.
Zo ontmoette Alexa Somalische piraten, gangsters, cocaïne dealers en hackers. Ze probeerden te begrijpen wat hun motivatie was. Wat opviel was dat deze mensen zich niet zien als gangsters maar als een organisatie. Zo kwam ze op het idee om deze ‘organisaties’ samen te brengen met startende ondernemers. Voor één van haar projecten bracht ze drugs smokkelaars en start-ups bij elkaar tijdens een lunch meeting om ideeën uit te wisselen. Het doel van deze meeting was het bij elkaar brengen van mensen uit een andere wereld met diverse achtergronden om tot nieuwe innovatieve ideeën te komen.
Volgens Clay ontwikkelen misfits oplossingen voor problemen waar traditionele bedrijven zich geen raad mee weten. Dat doen ze volgens haar onder meer door te sjacheren, te kopiëren, te hacken en te provoceren. De belangrijkste lessen van buitenbeentjes zijn:
THE MISFIT ECONOMY from daydream reels on Vimeo.
Alexa bracht veel tijd door met ex-gevangenen die de wens hadden om entrepreneur te worden. Hoe gebruiken zij hun kennis en skills uit de gevangenis om een succesvol entrepreneur te worden op de legale markt? Hoe wordt je van een criminele organisatie een organisatie die zich inzet voor mensenrechten? Criminele organisaties willen ook blijven veranderen en vernieuwen en bedenken daarvoor creatieve oplossingen met moderne technologieën om hun business te doen. Bijvoorbeeld hoe men via drones drugs smokkelt of social media gebruikt om te communiceren. Veel misfits die Alexa heeft gesproken hebben een enorme verandering in hun leven doorgemaakt. Van toiletschoonmaker naar bendeleider, deze mensen groeiden op in het zelfde systeem als jij en ik maar zijn toch heel anders terechtgekomen. Wat gebeurt als we zeer tegengestelde werelden bij elkaar brengen. Hoe kunnen we leren van deze misfits subculturen?
Een arts in Amerika hield een tijdlang via het nieuws de geweldplegingen in zijn omgeving in de gaten en ontdekte hierin een patroon. De manier waarop deze gewelddadige aanslagen gebeurden leken sterk op het patroon van hoe een virus zich verspreid. Geweld verspreidt zich net als een virale ziekte en is net zo besmettelijk. De arts besloot om een groep op te richten bestaande uit bemiddelaars, om het geweld aan te pakken buiten de politie om.
Creëer een alter ego
Alexa kwam op het idee om je te verplaatsen in een ander persoon, een ander personage om zo tot andere inzichten te komen. Hoe verkoopt een oplichter zijn spullen? Hoe creëert hij van niets iets? En hoe maakt hij dit geloofwaardig? Door het creëren van artefacten, het echt maken van dingen. Bedenk een cultuur met een geschiedenis, een taal en eigen liedjes die je verhaal echt maken. Larping is hier een goed voorbeeld van. Door een ander personage te spelen leer je ook nieuwe karaktereigenschappen die je niet eerder van jezelf kende, mensen die normaal gesproken zeer introvert zijn leren als LARP hoe zij meer extravert kunnen zijn. Alexa raadt het dan ook sterk aan om een alter ego te creëren om zo dingen te bereiken die je anders niet had bereikt. We hebben allemaal wel een alter ego in ons, die moet je gebruiken, niet alleen larps maar ook beroemde artiesten zoals Beyoncé en Eminem hebben een alter ego gecreëerd.
De boodschap van Alexa is duidelijk: Sta open voor de ideeën van misfits en creëer een alter ego.