Op 4 april stond het Cross Media Café in het teken van de kracht van online video. Hoe zet je online video effectief in voor verkoop van producten en diensten? En wat zijn trends en veelbelovende innovaties? In de theaterzaal van Beeld en Geluid presenteerden online videospecialisten en mediabedrijven de nieuwste ontwikkelingen en succesvolle cases. Samensteller en moderator: Monique van Dusseldorp.
Creativiteit voorop bij Brandfighters
Oskar Bolhuis is founder en manager van Brandfighters. Het bureau maakt online content, video en campagnes en maakt daarbij gebruik van een netwerk van 900 creatieven over de hele wereld. Nieuwe opdrachten legt hij neer bij diverse creatieven. De beste ideeën worden uitgevoerd. Bolhuis laat een case zien met diverse ideeën voor werkschoenen van Welkoop en de uiteindelijke versie: een productvideo waarbij de werkschoen werd besproken en aangeraden door de productspecialist. De video zorgde voor 30% meer verkoop. Bolhuis waarschuwt niet te veel waarde te hechten aan grote aantallen views: kwaliteit staat boven kwantiteit.
> Bekijk hier de presentatie van Brandfighters
> Bekijk hier de video van Brandfighters.
Hoe je YouTube kunt gebruiken om hoger te ranken in Google
Op verzoek van de spreker is deze presentatie van Peech niet meer zichtbaar
Hoe persoonlijker de video, hoe groter de conversie met NGData/RedNun
NGData/Red Nun is gespecialiseerd in data driven customer experience en gepersonaliseerde video content. Account director Vincent Drubbel presenteert een case van de Nationale Postcode Loterij waarbij bestaande lottospelers met een gepersonaliseerde video worden gestimuleerd om met vier loten te gaan spelen en zo kans te maken op de hoofdprijs. In het filmpje is de naam van de ontvanger zichtbaar op allerelei items, de straatnaam en zelfs de straat met hulp van Google Streetview. Drubbel waarschuwt dat personaliseren niet bij elk bedrijf werkt. Het moet passen bij het product en werkt alleen als de boodschap relevant is. Profiling is dan ook key. De video werd bijvoorbeeld niet gestuurd naar mensen die al vier loten hadden en niet naar mensen met een betalingsachterstand. Gepersonaliseerde video moet integraal onderdeel zijn van een campagne waarbij alle middelen gepersonaliseerd zijn. De data die de klant invult moet worden toegevoegd aan het klantprofiel.
Een tweede case: reisorganisatie TUI wilde een logisch contactmoment creëren tussen boeking en reis. Een mooi moment voor cross selling. NGData/Red Nun bedacht een concept waarbij in de still van de video de naam van de klant in een ticket te zien was. Op basis van gegevens van de reizigers en de bestemmingen stelde NGData/Red Nun een videocompilatie samen met activiteitentips op de plaats van bestemming. De resultaten o.a. 4 tot 6 meer conversie dan bij normale eDM en 32% minder telefonisch contact wat tot serieuze besparingen leidt. Dit is dezelfde reden waarom de gepersonaliseerde films ook veel door bedrijven worden gebruikt voor klachtenafhandeling.
> Bekijk hier de presentatie van NGData/ Red Nun.
> Bekijk hier de video van NGData/ Red Nun.
MADE.FOR.DIGITAL pleit voor verticaal, relevant en datagedreven
Jelle Kolleman, Co-Founder & Creative Managing Partner at MADE.FOR.DIGITAL, onderdeel van Media Monks, begrijpt eigenlijk überhaupt niet meer waarom er zo krampachtig wordt vastgehouden aan die traditionele liggende videoformaten. MADE.FOR.DIGITAL maakt films en video content voor alle digitale platforms, wereldwijd. Hij stelt dat op dit moment 93% van alle Facebook-videos op mobiele devices wordt bekeken. Dat videos verticaal worden bekeken is dus een fact of life. Creatieven zouden zich daarbij neer moeten leggen en verticaal moeten gaan produceren. Creatief gezien biedt verticaal minder mogelijkheden om mooie video te maken, maar een horizontale video die verticaal wordt bekeken komt niet uit de verf. Het beeld is te klein. Bij verticale video kun je het hele scherm benutten. Hij moedigt creatieven aan om te gaan experimenteren met verticaal. Het vraagt extra aandacht voor framing. Maar het smalle beeld heeft ook z’n eigen charmes: producten komen nadrukkelijker in beeld.
Nieuwe kansen voor creatieven biedt volgens Kolleman ook het besluit van YouTube om te stoppen met niet weg te klikken reclamespotjes. Hoe voorkom je dat je weg geklikt wordt? Hij laat leuke voorbeelden zien van adverteerders die met ultrakorte spotjes van 4-5 seconden effectief hun boodschap hebben verteld voordat de kijker de advertentie kan wegklikken (Geico) of die op een andere manier creatief gebruik hebben gemaakt van het wegklikmoment of ingaan op de weerstand tegen advertenties (Burger King). In de ultrakorte Burger King-commercial reageert de acteur in de video op de oorspronkelijke zoekopdracht, waardoor de kijker wordt getriggered. Kolleman: “Dus: laten we schaalbare, relevante, datagedreven video content gaan maken.”
> Bekijk hier de presentatie van MADE.FOR.DIGITAL.
> Bekijk hier de video van MADE.FOR.DIGITAL.
Effectieve funnel van RTL MCN als alternatief voor Google
Laurence Janssen, Native Advertising Expert bij RTL MCN (RTL’s multi channel network) laat aan de hand van een case zien hoe influencers kunnen zorgen voor conversie, en welke data daartoe gedeeld moeten worden tussen adverteerder en MCN. RTL MCN is een netwerk dat advertising en content op verschillende platformen combineert. Voor adverteerders die influencers effectief in willen zetten heeft Janssen een mantra: Weet wie welke media bekijkt, bepaal dan het verhaal, op het juiste medium, in de juiste taal van het medium, met de passende stem. RTL MCN helpt daarbij. Hij laat een voorbeeld zien hoe RTL MCN via eigen media het product Gel-a-Peel (o.a. zelf kleurrijke tattoos gel sieraden maken voor meiden) effectief onder de aandacht van de doelgroep bracht. De campagne startte met de inzet van tv-reclame en Instagram Stories die verwezen naar het YouTube-kanaal van influencer OnneDi die aan de slag gaat met Gel-a-Peel. Het kanaal van OnneDi verwijst door naar YouTuber Sheling en heeft verhalende vertakkingen naar Instagram en Snapchat. OnneDi en Sheling leverden samen in 7 dagen 220.000 organische views op YouTube. Via Instagram kon de doelgroep zelf een tattoo inkleuren en opsturen, wat resulteerde in 120.000 views op Instagram en 155 inzendingen. Snapchat genereerde 60.000 views. Janssen stelt dat de combinatie van televisie, online en social media een effectieve funnel is die samen meer biedt dan groots in te zetten op een enkel platform als Facebook of Google.
Wil je de volledige (video) presentatie van Laurence Janssen bekijken, ga dan naar de website van iMMovator. www.immovator.nl
> Bekijk hier de presentatie van RTL MCN.
> Bekijk hier de video van RTL MCN.
Kon je dit Cross Media Café niet aanwezig kunnen zijn, maar wil je er de volgende keer wel weer bij zijn? Schrijf je nu alvast in voor de volgende editie op 30 mei in Beeld en Geluid