Op 4 april stond het Cross Media Café in het teken van de kracht van online video. Hoe zet je online video effectief in voor verkoop van producten en diensten? En wat zijn trends en veelbelovende innovaties? In de theaterzaal van Beeld en Geluid presenteerden online videospecialisten en mediabedrijven de nieuwste ontwikkelingen en succesvolle cases. Samensteller en moderator: Monique van Dusseldorp.
Voor de pauze stond video-innovatie centraal en na de pauze lag de focus op mediabedrijven en conversie.
Freek van ’t Ooster van iMMovator en John Leek van Beeld en Geluid heten iedereen van harte welkom en wijzen nog eens nadrukkelijk op de sponsoren die de Cross Media Cafés mogelijk maken, met name Streamzilla die ook ditmaal de live streaming verzorgt. Zoals gebruikelijk vragen Van ’t Ooster en Leek aandacht voor een aantal activiteiten van iMMovator en Beeld en Geluid. Bekijk hier de evenementen die voor de komende tijd op de agenda staan.
> Bekijk hier de presentatie van iMMovator en Beeld en Geluid.
Van 10 tot 19 maart vond South by Sousthwest (SXSW) plaats in Austin (Texas) in de Verenigde Staten. SXSW is een vooraanstaand festival waar onder meer het nieuwste in online video wordt gepresenteerd. Voor Adformatie maakten Kasimir Landheer en Daniel Hendrikse van Tiny Riot! een serie artikelen over de meest innovatieve videotoepassingen die ze daar tegenkwamen. Voor het Cross Media Café maakten ze een wrap up:
a. Technologie is in toenemende mate bepalend voor wat er in de filmindustrie gebeurt en biedt meer mogelijkheden voor storytelling.
b. Live maakt een steeds belangrijker onderdeel uit van online video. Live video zorgen voor meer engagement en je hebt direct contact met je publiek, zonder een rol voor een broadcaster. De Tiny Riot!-mannen gaven enkele voorbeelden:
Als reactie op alle commotie rond nepnieuws gaat de New York Times live nieuws brengen, waarbij geen enkel element in het journalistieke proces wordt weggelaten. Ze willen hiermee bewijzen dat nieuws geen fakenieuws is en het journalistieke proces transparant maken. Landheer vraagt zich af of live investigation voldoende bewijst dat het om echt nieuws gaat: je kunt alles in scene zetten.
Foodvloggers gaan live. De populairste videos van kookkanaal TasteMade Online zijn live videos van een uur. Volgens Landheer en Hendrikse leken slechte kwaliteit en stunteligheid bijna een vereiste. Dat online video niet langer dan 10 minuten zou mogen zijn, is hiermee ook (wederom) om zeep geholpen. De live video’s worden in de regel achteraf geedit en gepubliceerd.
c. Van branded content naar sponsored entertainment.
Volgens Landheer en Hendrikse is er een beweging voelbaar van branded content naar sponsored entertainment. Merken zetten zwaarder in op kwaliteit om zo meer aandacht te trekken. Een voorbeeld is de documentaire Lo and Behold van Werner Herzog gesponsored door een Amerikaans internetbedrijf. Het bedrijf wilde eigenlijk negen commercials over internet door Herzog laten maken, maar Herzog weigerde en maakte de documentaire als alternatief. Na het Sundance Filmfestival werd de documentaire over de hele wereld opgepakt. Dit zou het bedrijf vele miljoenen aan distributiekosten hebben bespaard.
> Bekijk hier de presentatie van Tiny Riot!
> Bekijk hier de video van Tiny Riot!
Op 30 maart organiseerden iMMovator, MediaMatters en Hilversum Media Campus voor de tweede keer op het Media Park een speciale SXSW debrief sessie voor iedereen die niet aanwezig kon zijn op SXSW 2017. Bekijk hier de video’s en het verslag van deze sessie.
Jonas de Cooman, oprichter van het Belgische bedrijf Appiness, presenteert Spott. Spott is een app waarmee de kijker realtime producten kan kopen vanuit de videostroom. Appiness wil met Spott een oplossing bieden voor adverteerders die televisie vergeefs gebruiken om de aandacht van hun doelgroep te vragen. Televisie is in veel huiskamers levend behang. Hoe trek je de aandacht van de kijker (awareness) en zorg je voor meer engagement en uiteindelijk: actie? Met Spott kiest de kijker bewust voor interactie met de getoonde video en de daarin getoonde items. Spott maakt video interactief met behulp van een second screen applicatie die wordt gesynchroniseerd met het hoofdscherm via audio. De Cooman laat een voorbeeld zien van de serie Big Bang Theory, waarbij in de Spott-app ‘spotts’ zichtbaar zijn op de kleding van de spelers en andere items op de set. Via de app kunnen kijkers onmiddellijk meer informatie krijgen over de gemerkte items en deze eventueel bestellen. De Belgische kijker heeft de app goed ontvangen. Sinds de lancering in oktober 2016 is de app al 127.000 keer gedownload. Dit leverde 7 miljoen impressies op en 500.000 clicks. Volgens De Cooman eindigt 10% van alle sessies met Spott in het winkelmandje.
Appiness voorziet op dit moment zo’n 4 uur televisie per dag van de benodigde metadata. Waaronder een kookprogramma bij VTM waarbij de ingrediënten van de gerechten direct bij supermarktketen Carrefour besteld kunnen worden. De tagging vergt een complexe technologie waarvoor het bedrijf samenwerkt met onder meer Microsoft (voor facial recognition en patroonherkenning) en de Universiteit van Gent (keyframe bepalen). Van Cooman: “Spott is een inspiratieplatform dat videocontent interactief maakt voor meer engagement met kijker en e-commerce.”
> Bekijk hier de presentatie van Appiness.
> Bekijk hier de video van Appiness.
Ronald Wassenaar, oprichter Videomediagroup presenteert Inpage Video. Inpage Video is het vlaggenschip van Video Media Group en speelt video op groot formaat binnen de contentpagina af. De video wordt pas geactiveerd als de videostill door scrollen op de pagina zichtbaar wordt. De gebruiker kan het geluid activeren met mouseover. Inpage garandeert 100% zichtbaarheid. De toepassing is volledig responsive en wordt al gebruikt op meer dan 500 websites, door meer dan 100 adverteerders in 12 landen, waaronder Bol.com, Cool Blue en TUI.
> Bekijk hier de presentatie van Videomediagroup.
> Bekijk hier de video van Videomediagroup.
Joyce Borghardt, Sales director branded content bij RTL Nederland presenteert een ”virtual product placement” case met Honig en GTST die is ontwikkeld met technologie van Mirriad. Mirriad ontwikkelde een technologie waarbij producten achteraf aan video kunnen worden toegevoegd op daarvoor aangemerkte plekken. “Door deze techniek zijn adverteerders minder afhankelijk van opnameperiodes. Opnames worden steeds meer vervroegd. Met Mirriad kan een adverteerder bijvoorbeeld in een later stadium zijn nieuwste verpakkingen nog aanleveren. De Mirriad-aanpak voorkomt verstoringen voor product placement op de set, geeft meer flexibiliteit voor de adverteerder en ook voor RTL Nederland zelf. Mirriad verzorgt de fotografie en programmeert de setting. Daarvoor moet het bedrijf exact weten wanneer het product in beeld moet komen. Bij welke personen? Bij welke moods? In welke ruimtes (keuken, huiskamer)? Het bedrijf laadt vervolgens alle scene-achtergronden in en programmeert de settings met behulp van algoritmes. Doorlooptijd is 3 weken. Mirriad meet ook bereik. Het blijkt dat de combinatie van product placement en signage het beste werkt. En nu? Borghardt benadrukt dat deze case de eerste babysteps zijn op weg naar meer en beter. Op dit moment werkt RTL Nederland en Mirriad aan meer bekendheid. Daarna willen de partijen deze vorm van product placement breed uitrollen via mediabureaus en adverteerders en aanbieden op alle digitale RTL-platforms.
> Bekijk hier de presentatie van RTL Nederland.
> Bekijk hier de video van RTL Nederland.
Kon je dit Cross Media Café niet aanwezig kunnen zijn, maar wil je er de volgende keer wel weer bij zijn? Schrijf je nu alvast in voor de volgende editie op 30 mei in Beeld en Geluid