Een smart city is een stad waarin moderne ICT- en IOT-technologieën worden gebruikt om de stad te beheren en te controleren. Het doel van een slimme stad is de kwaliteit van het leven van de burgers te verbeteren en de stad efficiënter te organiseren.
Mark de Groot, teamleider ethisch hacken bij KPN, noemde een aantal uitdagingen waar smart cities voor staan. Zo wordt het beheer van kwetsbaarheden steeds belangrijker, omdat al deze technologie ook up-to-date moet blijven. Er zijn miljoenen componenten aangesloten via een netwerk van sensoren, internet en geavanceerde technologische apparaten die door het IoT worden gevoed. Daarom is het een belangrijke vraag wie verantwoordelijk is voor welk deel van deze keten. Volgens Mark de Groot is het daarom ook een uitdaging om te reageren op incidenten.
Volgens Mark de Groot bestaat een cyberaanval uit drie fasen. In de eerste fase gaan cybercriminelen op verkenning; e-mail, sociale netwerken en poorten worden gescand. Op basis hiervan wordt het wapen geselecteerd en afgeleverd. In de tweede fase wordt het wapen geactiveerd en geïnstalleerd. Vervolgens krijgt de cybercrimineel toegang en kan het doel worden bereikt. Daarna begint de cybercrimineel weer in fase één om steeds dieper in het netwerk van het slachtoffer te komen.
De presentatie van Mark de Groot (KPN) over over cybercriminaliteit in een smart city was onderdeel van de tweede editie van Powering the Future – The Network Sessions. Het thema van deze editie was Cybersecurity. Experts van TNO, KPN, KPMG en Honeywell gaven spraakmakende praktijkvoorbeelden. Lees hier het verslag.
Dit event is mede gefinancierd vanuit de Toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) van het ministerie van Economische Zaken en een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in het kader van het innovatieprogramma SAX.