“Het belangrijkste doel van de NPO voor 2020 is dat we erin slagen om zowel op het gebied van video on demand als audio on demand een echt onderscheidende positie te hebben in de markt”. Dat zei Martijn van Dam, lid van de Raad van Bestuur van de NPO in een interview met Bert Kok en Rick van Dijk van MediaMatters op New Business Radio.
“Om die positie te bereiken, is nodig dat we het NPO Start-platform vernieuwen en we kijken of we ook met audio on demand een forse stap vooruit kunnen zetten”, legt Van Dam uit. “Die twee pijlers zijn essentieel voor ons. Dan hebben we het kwartet compleet: lineaire tv en audio en video en audio on demand. Op al die platforms willen we onderscheidend zijn.”
Audio is heel belangrijk voor de publieke omroep, vindt Van Dam, die bij de NPO verantwoordelijk is voor technologie en innovatie. “Video on demand heeft zich de afgelopen jaren hard ontwikkeld. Audio on demand bestaat al langer, maar gek genoeg zijn podcasts pas de afgelopen twee jaar een hype. Daar is de markt nog minder ver. Daarom zijn we aan het kijken welke rol we daar in kunnen spelen als publieke omroep.”
Audiocontent is er genoeg, zegt Van Dam. “Ik vind het zelf zonde dat we heel veel radio maken die de mensen alleen horen als ze op dat moment de radio ook aan hebben staan. Er ligt dus heel veel content die we zouden kunnen hergebruiken. In de Radio 1-app hebben we de eerste stap gezet. Daar kun je nu op basis van je eigen voorkeuren een playlist samenstellen van fragmenten.”
Maar dat is pas een eerste stap, meent de NPO-bestuurder. “We denken na wat we daar nog meer mee kunnen. Ik verwacht dat we met audio on demand in 2020 nog meer stappen gaan zetten.”
Voor Van Dam is het belangrijk om kijkers en luisteraars beter te ‘gidsen’ door de content van de publieke omroep. “Daar ligt voor mij persoonlijk één van de interessantste uitdagingen. In de on demand-omgeving kijken we steeds meer individueel. Voor mij is de vraag of je daar ook meer sociale componenten aan kunt toevoegen. Zodat mensen weer meer contact met elkaar hebben over wat ze bekijken of beluisteren.”
“Dat is misschien nog wel toekomstmuziek”, zegt Van Dam. “We zullen in 2020 vooral bezig zijn met hoe we je door de dag en week kunnen gidsen. Maar ik kan me voorstellen dat kijken en luisteren als sociale activiteit en het toevoegen van meer interactie, ook op onze innovatieagenda gaan komen. Dat is ook onze publieke taak.”