20 april 2021

Cross Media Café – Fact check: de strijd tegen desinformatie

Tickets GRATIS

Datum & tijd

Dinsdag 20 april van 16:00-17:00

Dit is een online Zoomevent

Hoe zorgen we voor betrouwbaar nieuws? Sensationele en incorrecte informatie wordt veel gedeeld op social media en andere platformen. Van misleidende informatie over virussen en vaccins, complotten over verkiezingen tot niet-van-echt te onderscheiden fake video’s. Het is een groot probleem dat speelt op verschillende niveaus. Kunnen we fake van feit blijven onderscheiden?

In dit Cross Media Café gaat moderator Monique van Dusseldorp samen met experts, in op de verschillende manieren waarop je de betrouwbaarheid van nieuws kan checken. Naast een presentatie van verschillende oplossingen, gaan we ook in op de toekomst van het nieuwslandschap, en welke rol de verschillende partijen daarin spelen.

Onderstaande gasten schuiven aan:

  • Robert van der Noordaa (Trollrensics): Robert is analist en mede-oprichter van Trollrensics. Hij is gespecialiseerd in onderzoek naar trollen en desinformatie. Deze kennis heeft hij onder andere ingezet tijdens een onderzoek naar campagnes rondom de verkiezingen.
  • Annique Mossou (Bellingcat): Annique is trainer en onderzoeker bij Bellingcat. Ze maakte in het verleden deel uit van een Open Source Intelligence-team van de Nationale Politie, waar ze zich specialiseerde in online jihadistische propaganda. Bij Bellingcat concentreert ze zich op de wereld van mis- en desinformatie. 
  • Tamara Witschge (HvA & RUG): Tamara is Lector Crossmedia bij de Hogeschool van Amsterdam en Hoogleraar Media en Creatieve Industrie bij de Rijksuniversiteit Groningen. Ze runt het vijfjarige, door NWO gefinancierde onderzoeksprogramma ‘Ondernemerschap op werk’ en het actieonderzoeksproject ‘Documenting Complexity’. Ze doet onder andere onderzoek naar innovatie, creativiteit en (sociale) verandering in en door media. Ook is ze betrokken bij het onderzoek van het AI, Media and Democracy Lab.
  • Laura Ellis (BBC): Laura is Head of Technology Forecasting bij BBC. Ze is een ervaren journalist met een focus op desinformatie, technologie, machine learning en data. Ze heeft als verslaggever, producer en redacteur gewerkt binnen nieuwsteams in radio, tv en online. In haar huidige functie wil ze ervoor zorgen dat de BBC het beste in staat is om te profiteren van opkomende technologieën.
  • Martijn van Dam (NPO): Martijn is lid van de Raad van Bestuur van de NPO en verantwoordelijk voor de portefeuille Technologie en Innovatie. Van 2003 tot 2015 was hij Tweede Kamerlid voor de PvdA. Hij hield zich hier onder meer bezig met economische zaken, integratie, media en buitenlands beleid. In 2015 werd Martijn van Dam benoemd tot staatssecretaris van Economische Zaken en hij maakte in 2017 de overstap naar de NPO.
  • Clémence Overeem (AFP Factcheck Nederland): Clémence is journalist bij AFP Factcheck Nederland. Voordat hij hier in 2021 aan de slag ging, studeerde hij Europese geschiedenis van het Europaeum Programme en International Studies aan de Universiteit Leiden. Tijdens zijn studies was hij werkzaam als factchecker voor het Leidse initiatief Nieuwscheckers. Door zijn jarenlange ervaring met vormgeving, visuele effecten en video heeft hij een scherp oog voor visuele desinformatie. In combinatie met zijn onderzoeksvaardigheden verifieert hij twijfelachtige beweringen op sociale media.

Heb jij een vraag voor een van de sprekers? Er is een chatfunctie tijdens de livestream, dus je kan ter plekke je vraag stellen! Of stuur hem nu vast in via communicatie@mediaperspectives.nl

Schrijf je snel in, we zien je graag op 20 april!

 

In samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, organiseert Media Perspectives gedurende het jaar diverse Cross Media Cafés. Dit zijn bijeenkomsten voor mediaprofessionals waar de nieuwste ontwikkelingen worden gepresenteerd op het gebied van media, technologie en innovatie.

Met deze Cross Media Cafés dragen we bij aan kennisontwikkeling en kennisdeling om de media-industrie zo een stap verder te brengen.