Business Talent

Monitor Creatieve Industrie

De creatieve industrie is een van de snelst groeiende en meest impactrijke sectoren in Nederland. De Monitor Creatieve Industrie geeft een overzicht van de ontwikkeling van de creatieve industrie en ICT in Nederland en de regio, en plaatst ontwikkelingen in context. Het vergelijkt de groei in steden, de relatieve sterkte van de onderdelen van de creatieve industrie en ICT, en specifiek in opkomst zijnde deelsectoren. Het levert daarmee een waardevolle bijdrage aan debat, strategie en beleid op het gebied van de creatieve industrie in Nederland.    

Monitor Creatieve Industrie

De creatieve industrie en ICT zijn aanjagers van de economische groei in de periode van hoogconjunctuur tussen 2015 en 2018. Het aantal banen in de creatieve industrie groeit in de periode 2015-2018 met 3,4 procent per jaar. Dat is twee keer de gemiddelde jaarlijkse groei van de gehele economie. Dat blijkt uit de Monitor Creatieve Industrie 2019 die Media Perspectives 13 januari heeft gepresenteerd in Amsterdam.

Voor ICT is het gemiddelde jaarlijkse groeicijfer 2,6 procent. Gezamenlijk zijn beide sectoren inmiddels goed voor 7,7 procent van de banen in Nederland, de creatieve industrie voor 4 procent. Dat komt neer op 344.000 banen. ICT is goed voor 3,7 procent (320.000 banen).

Downloaden Monitor Creatieve Industrie

De Monitor Creatieve Industrie is een initiatief van Media Perspectives (voorheen iMMovator Cross Media Network). Het format voor de Cross Media Monitor werd in 2006 ontwikkeld door Paul Rutten binnen de Hogeschool INHOLLAND in samenwerking met iMMovator en TNO.

Met de publicatie van de Cross Media Monitor draagt Media Perspectives al sinds 2006 bij aan de ontwikkeling van kennis over creatieve industrie en ICT. Bekijk de publicaties van de Monitor Creatieve Industrie in onze knowledge base. 

Meer over Monitor Creatieve Industrie

Het team

Frank Visser

Mogelijk ook interessant voor jou