13 november 2013

Workshop Internet of Things en crossmedia

Datum & tijd

2013-11-13 14:00:00

Welke kansen biedt Internet of Things voor jouw crossmedia bedrijf? Producten worden steeds meer ‘smart’ en ‘connected’ door integratie van sensoren en (draadloze) communicatietechnologie. Met data die door sensoren verzameld wordt, ontstaat een hele reeks aan nieuwe mogelijkheden, ook voor crossmediale verhalen en toepassingen. Wat betekent deze ontwikkeling voor jou en jouw bedrijf en welke nieuwe kansen biedt het? Kom naar de workshop Internet of Things en crossmedia die iMMovator, TNO en Syntens Innovatiecentrum organiseren op 13 november.

Smart en connected producten als nieuw mediakanaal
Door de integratie van sensoren en communicatietechnologie wordt het mogelijk de afstand tot de consument of doelgroep aanzienlijk te verkleinen. Internet of Things biedt de mogelijkheid om nieuwe waardevolle informatie te vergaren en te ontsluiten over consumenten/gebruikersgedrag en contextuele aspecten. Ook biedt het de product-, brands- en content- aanbieders een nieuwe manier van directe toegang en interactie met hun consumenten of doelgroepen.

Een van de bekendste voorbeelden van Internet of Things is de slimme thermostaat. Het apparaat leert van ons en onze omgeving en daardoor kunnen we efficiëntere met ons energieverbruik omgaan. Maar er zijn talloze andere voorbeelden. In de Apenheul worden sensoren gebruikt voor een nieuwe mediadiensten. Zo worden bijvoorbeeld camera’s geactiveerd als Gorilla’s langs de sensoren lopen. Of denk aan de HUE serie van Philips: een serie lampen die online te bedienen zijn en waarmee je via een API zelf nieuwe toepassingen kunt ontwikkelen.

Programma

14.00 Opening

14.05 Introductie Internet of Things vanuit een business perspectief
Joris Castermans (Syntens Innovatiecentrum) geeft een introductie over Internet of Things. Er wordt technisch steeds meer mogelijk tegen steeds lagere kosten. Echter het bedenken, ontwikkelen en vermarkten van innovatieve ‘smart’ en ‘connected’ business concepten die écht waarde toevoegen, is complex. Nieuwe samenwerkingsverbanden en nieuwe kennis uit verschillende disciplines is nodig. En wellicht het belangrijkste: het vereist een nieuwe manier van kijken naar jouw eigen business, waarbij nieuwe manieren van interactie en het genereren van nieuwe data centraal staan.

14.30 Technologische mogelijkheden voor het Internet of Things
Martin van Rijn (TNO) neemt u mee in de wereld van intelligente systemen. TNO zal een overzicht geven van technologische mogelijkheden die er nu al zijn en binnen enkele jaren beschikbaar komen. Toegespitst op Crossmedia toepassingen zullen ontwikkelingen op het gebied van sensortechnologie, kunstmatige intelligentie en communicatietechnologie (M2M) de revue passeren. Aan de hand van voorbeelden zoals ZOO 2.0, Apenheul ’s Gorillas in the Cloud project, worden zowel de mogelijkheden als de uitdagingen besproken van het intelligenter maken en “connecten” van een systeem,  product of dienst.

15.00 Internet of Things: Interaction engineering in het kwadraat
Kars Veling (CTO Q42) vertelt over de visie van technisch strategisch Internetbureau Q42 op het Internet of Things. Q42 gelooft dat ontwerp en techniek onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Je kunt niet iets écht goeds voor het web ontwerpen zonder verstand van techniek. En je kunt ook niet iets écht goeds voor het web bouwen zonder verstand van ontwerp. Juist op dat snijvlak gebeuren de spannende dingen. Dat snijvlak wordt nóg spannender als er naast de online experience ook nog eens offline interactie met een product plaatsvindt. Kars toont door middel van een aantal voorbeelden (zoals de Philips Hue ) wat deze nieuwe ontwikkeling betekent voor development en business ontwikkeling en voor welke nieuwe uitdagingen engineering teams komen te staan.

15.30 Pauze

15.45 Vervolg workshop: interactief deel met discussies in subgroepen. Wat voor kansen heeft Internet of Things voor jouw bedrijf?

16.45 Plenaire terugkoppeling

17.15 Afsluiting en borrel

Inschrijven
De workshop wordt gehouden op woensdagmiddag 13 november vanaf 14u in Villa Heideheuvel op het Media Park in Hilversum. Kosten voor deelname zijn €50,-. 

Schrijf je hieronder in voor de workshop, laat je inspireren door Internet of Things en ga naar huis met een serie nieuwe business ideeën!