18 november 2016

Symposium en expositie: Let’s Play Nederlandse Game Geschiedenis

Datum & tijd

2016-11-18 12:00:00

In het kader van een onderzoek naar Let's Play video's en de Let's Play game-tentoonstelling bij Beeld en Geluid, nodigen we game academici, studenten, liefhebbers, verzamelaars en erfgoed professionals van harte uit voor een symposium georganiseerd door Universiteit Utrecht en Beeld en Geluid over het bewaren van Nederlandse computergame geschiedenis. Een volle middag met lezingen, panels en de mogelijkheid om 's ochtends of tussen de presentaties door de games te spelen uit de tentoonstelling.

Programma

13.00 Welkom door Jan Müller, directeur Beeld en Geluid

13.15 ‘Let’s Play the Archive’ - Jasper van Vught, René Glas (Universiteit Utrecht)
De resultaten van onderzoek naar de waarde van Let’s Play video’s voor het bewaren van games en gameplay.

14.00 Panel: Pioniers van de Nederlandse game industrie
Een reis door de geschiedenis van gameproductie in Nederland. Vertegenwoordigd zijn Davilex, Radarsoft en Boys without Brains.

15.00 ‘Erfgoed in Games, Games als Erfgoed.’ Krijn Boom, Csilla Ariese (VALUE project, Leiden Universiteit)
De sprekers presenteren het VALUE project, waarbinnen de verbanden tussen games en archeologie worden bestudeerd. Op basis van die ervaringen

15.30 'Interactie in beeld: naar een duurzame conservering van interactieve media' Julia Noordegraaf hoogleraar Erfgoed en Digitale Cultuur UvA

16.00 ‘Presentatie Nationale Aanpak Game Archivering’
Tijdens het symposium wordt ook de gezamenlijke inspanning om een tot een nationale aanpak voor het bewaren van Nederlandse computergames gepresenteerd en bediscussieerd door betrokkenen vanuit de industrie, financiering, overheid en wetenschap.

17.00 Borrel

In de ochtend voor het symposium ben je van harte welkom om de expositie over games bij Beeld en Geluid te bezoeken (gratis). Ook de Let’s YouTube tentoonstelling en de reguliere tentoonstelling van Beeld en Geluid zijn te bezoeken (kaartjes zijn bij de kassa te verkrijgen)

Voor vragen kun je contact opnemen met Jesse de Vos (jdvos@beeldengeluid.nl)

Dit symposium maakt onderdeel uit van het onderzoeksproject Game On! Gefinancieerd door NWO.