30 oktober 2014

Studiedag webarchivering bij Beeld en Geluid

Tickets €50,- voor 15 okt

Datum & tijd

2014-10-30 09:00:00

Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid (in samenwerking met de NCDD (de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid) en de Koninklijke Bibliotheek)  organiseert op donderdag 30 oktober een Studiedag Webarchivering.  Beeld en Geluid heeft ,vanwege de hoge kosten voor het onderhouden van een website en de bezuinigingen, de afgelopen jaren een selectie websites van de publieke omroep zoals NTR, VPRO, NOS en AVROTROS gearchiveerd. Ook sites die in een bredere, mediahistorische context interessant zijn, bijvoorbeeld filmfestivals en commerciële omroepen, worden door Beeld en Geluid voor de toekomst veilig gesteld als digitaal erfgoed van het Beeld & Geluid Archief.   Hierbij maken wij ook met trost kenbaar dat (ons eigen) immovator.nl ook aan dit rijtje is toegevoegd!

Het doel van de studiedag zelf is om meer inzicht te krijgen voor de praktijk van webarchivering in Nederland. Verschillende organisaties in Nederland houden zich bezig met het archiveren van websites. Maar wie doet wat? En waarom? En is dat genoeg?  Tijdens de studiedag zullen archiefvormers én gebruikers aan het woord komen. Helen Hockx-Yu van de British Library zal webarchivering in een internationaal perspectief plaatsen. Beeld en Geluid en de Koninklijke Bibliotheek presenteren hun activiteiten op het gebied van webarchivering in Nederland. De gebruikerskant zal worden belicht door Wim de Bie, een van Nederlands’ eerste bloggers en beheerder van een groot persoonlijk archief. Ook de wetenschappelijke gebruiker is vertegenwoordigd in de vorm van het WebArt project.

De archivering van de websites is gekoppeld aan de “Weken Nederlandse Televisie”: een vast moment van het jaar, waarin ook Unesco World AV Heritage Day (27 oktober) valt. In deze twee weken worden via zendlijnregistratie álle Nederlandse media-uitzendingen vastgelegd: publiek en commercieel, inclusief reclamespotjes, promo’s en herhalingen. 

Meer informatie en het volledige programma vind je hier.