De vrijheid van meningsuiting in de journalistiek staat onder druk. De aanslag op Charlie Hebdo, nu precies een jaar geleden, dient helaas als extreem voorbeeld. Lijkt dit nog een incident, in tal van landen wordt de persvrijheid vanuit staatswege structureel onderdrukt. Zelfs in eigen land worden journalisten steeds vaker belemmerd in hun werk, zij het subtiel en vaak onzichtbaar.
Voor de buitenwereld is lang niet altijd duidelijk welke middelen worden aangewend om journalisten te beïnvloeden. Een journalist past voortdurend een selectieproces toe, op bronnen, nieuwsfeiten, framing, hoor- en wederhoor. Dit wordt problematisch wanneer journalisten en/of redacties informatie niet publiceren uit angst voor ongewenste consequenties, bedreigingen of slinkse represailles. De vrees voor zelfcensuur dient zich aan.
Tijd voor een KIM-debat: hoe herkennen we zelfcensuur in de journalistiek? En hoe wapenen we ons er tegen? In samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid organiseert het KIM-forum op 6 januari een Nieuwjaarsdebat over zelfcensuur in de journalistiek.
De discussie vertrekt vanuit het praktisch perspectief van journalist en redactie:
Met bijdragen van:
6 januari 2016, 16:00 – 17:30 uur
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.