18 mei 2011

iMMovator organiseert sessies over luidheidnormalisatie op AVManifestatie

Datum & tijd

2011-05-18 11:30:00

Broadcast Press organiseert op 18 en 19 mei de AVManifestatie in EXPO in Houten. IMMovator zal tijdens de AVManifestatie twee sessies verzorgen over Luidheidnormalisatie volgens EBU R128.  Richard van Everdingen praat u in een uur bij over de wereldwijde trend in luidheidnormalisatie van televisiegeluid. Als u meer wilt weten over luidheidproblemen en oplossingen, dan is dit een sessie die u niet mag overslaan bij uw bezoek aan de AVManifestatie.

Waar 3D de nieuwe ontwikkeling is voor film en video, is luidheidnormalisatie dat voor geluid bij beeld. Menigeen die televisie kijkt zal de luidheidverschillen in het geluid bekend voorkomen. Verschil tussen de programma’s onderling, maar vooral ook het grote onderscheid van programma’s ten opzichte van aankondigingen en reclames. Daarnaast kan ook het verschil tussen zenders onderling fors zijn, wat de kijker merkt bij het overschakelen van het ene naar het andere kanaal.

Een doorbraak in luidheidnormalisatie is de publicatie geweest van een open standaard voor het meten van luidheid door het standaardisatie-instituut ITU (International Telecommunication Union) in 2006. In Nederland zijn Richard van Everdingen en Eelco Grimm sinds 2004 actief met dit onderwerp. In 2008 hebben zij zitting genomen in de PLOUD-werkgroep van de EBU (European Broadcasting Union) met als doel de krachten te bundelen en tot een ketenbrede aanpak van de luidheidverschillen te komen. Dat heeft geresulteerd in de R128-aanbeveling van de EBU die in augustus 2010 is verschenen. Vier aanvullende praktische richtlijndocumenten, waarvan de laatste twee in februari en april dit jaar zijn gepubliceerd, maken het werk compleet. Tijdens de AVmanifestatie zal Richard van Everdingen uitleggen wat de R128-aanbeveling inhoudt. Frits de Groot van de firma Helios zal aansluitend een praktische uitleg geven over luidheidmeters. Het is een interactieve sessie met ruime gelegenheid tot het stellen van vragen.

Meer informatie en inschrijven
De sessies over luidheidnormalisatie beginnen woensdag 18 en donderdag 19 mei om 10.30 uur in zaal 3, Hal 1. Richard van Everdingen neemt het eerste deel van de sessie voor zijn rekening, en na een korte pauze neemt Frits de Groot van Helios het stokje over. Meer informatie over de AVManifestatie is te vinden op http://www.avmanifestatie.nl/ of registreer hier direct .