8 september 2021

Data als Kans

Tickets €495,- (excl. btw)

Datum & tijd

Woensdag 8 september

Ben jij onderzoeksjournalist? Wil jij je toepasbare kennis over ‘multimediale’ zoektechnologie en artificiële intelligentie vergroten? Dan is ‘Data als Kans’ iets voor jou. Data als Kans is een uniek programma voor onderzoeksjournalisten. De cursusreeks focust op hoe journalisten grootschalige multimediale databronnen kunnen benutten in hun research. Het traject bestaat uit vijf modules die worden verzorgd door experts van Beeld en Geluid, Bellingcat en LocalFocus. Data als Kans vindt plaats bij Beeld en Geluid Den Haag.

 

Data als Kans: onderzoeksjournalistiek op basis van grootschalige multimediale databronnen

De onderzoeksjournalist(iek) staat voor bijzondere uitdagingen. Tijd en geld voor diepgravende en geduldige journalistieke onderzoeken zijn vaak schaars en tegelijkertijd wordt de (technische) onderzoeksomgeving zowel grenzelozer als complexer, met een spectaculair groeiende hoeveelheid data. Een onderzoeksjournalist moet van veel markten thuis zijn. De journalistieke (ambachtelijke) vaardigheden en nieuwsgierigheid, blijven de basis van een goed verhaal, maar dat verhaal is zelden meer te construeren en rond te maken zonder een duik in een veelheid van digitale documenten, media en data.

Wat is Data als Kans?

Data als Kans is een cursusreeks voor onderzoeksjournalisten werkzaam voor uiteenlopende (nieuws)media. Deelnemers hebben een drive om binnen hun redacties het gebruik van datasets en data-analyses te intensiveren en daarmee bijzondere journalistieke producties te maken. De reeks bestaat uit vijf modules die worden verzorgd door experts van Beeld en Geluid, Bellingcat en LocalFocus.

Wat leer je in de cursusreeks Data als Kans?

Na afronding van het programma begrijp je de mogelijkheden en beperkingen van state-of-the-art multimedia zoektechnieken en het gebruik van artificiële intelligentie hierbij; je leert methoden en technieken om deze data te analyseren, interpreteren, visualiseren en vertalen naar nieuwswaarde en kun je aan de hand van cases opgedane kennis en vaardigheden vertalen naar de beroepspraktijk en eventueel een publicatie.

Je verwerft de kennis en vaardigheden om binnen de organisatie waar je voor werkt de meerwaarde van datagedreven onderzoek aan de dag te leggen. Je kunt aan anderen duidelijk maken hoe datagedreven onderzoek ingezet kan worden en welke methoden, tools en vaardigheden daarbij nodig zijn.

Aanmelding

We zijn op zoek naar 15-20 deelnemers. De trainers stellen de groep samen op basis van bovenstaand profiel en het uitgangspunt van diversiteit. Herken je je in dit profiel en ben je gemotiveerd om je data-onderzoeksvaardigheden naar een hoger plan te tillen in deze intensieve cursusreeks? Stuur dan je CV, een korte motivatie, en de casus waaraan je gedurende het programma wilt gaan werken, vóór 8 juli 2021 naar data-als-kans@beeldengeluid.nl.

Selectie

Het programma richt zich op journalisten werkzaam voor uiteenlopende (nieuws)media met enige jaren ervaring en een drive om binnen hun redactie het gebruik van datasets en data-analyses te intensiveren en daarmee bijzonder journalistieke producties te maken. We zijn op zoek naar deelnemers met:

  • een afgeronde universitaire of HBO-opleiding of een vergelijkbaar academisch werk- en denkniveau
  • een professionele nieuwsgierigheid om over de grenzen van de eigen werkcontext en vraagstukken te kijken en nieuwe werkwijzen uit te proberen

Om in aanmerking te komen voor deelname voldoe je aan deze criteria. Je bent:

  • ambitieus en hebt de passie en potentie om verandering en vernieuwing in de journalistieke sector te verwezenlijken.
  • bereid om genereus om te gaan met eigen netwerk en diensten ten behoeve van de onderzoeksjournalistiek.
  • leergierig en bereid om standpunten, meningen en mentale modellen ter discussie te stellen en je handelingsrepertoire uit te breiden.
  • bereid een actuele case voor te stellen waaraan je momenteel werkt of van plan bent om aan te gaan werken.
  • bereid werk te publiceren dat voortkomt uit je deelname aan Data als Kans.

Verder heb je voldoende tijd om het programma te volgen en met inzet en toewijding deel te nemen aan alle bijeenkomsten.

 

Bekijk de website van Beeld en Geluid voor het programma en de docenten.