11 oktober 2011

Cross Media Café Video on Demand

Datum & tijd

2011-10-11 15:00:00

Tevreden kijken we terug op het Cross Media Café Video on Demand dat dinsdag 11 oktober plaatsvond. In studio 20 op het Media Park in Hilversum deelden verschillende experts van onder meer GfK, SKO, Uitzending Gemist, Rights Stuff en The Entertainment Group hun ervaringen en verhalen op het gebied van Video on Demand. Het brede scala van Video on Demand passeerde de revue: van UltraViolet tot de laatste cijfers rond het gebruik van Video on Demand, van korte pitches tot prognoses voor de toekomst. Bekijk hier de verslagen, veel achtergrondinformatie, video’s, foto’s en presentaties van deze middag.


William Valkenburg (NPO) en Monique van Dusseldorp tijdens het Cross Media Café (foto: Mark Janssen, ECP)

Verslagen:

Deel 1: Video on Demand begint big business te worden
Deel 2: Video on Demand diensten in Nederland

Video’s:
De video opnamen van de livestream zijn al beschikbaar via Vimeo

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”,”serif”;}


Foto’s:
De foto’s (gemaakt door Mark Janssen, ECP) zijn te vinden op Flickr.

Nieuws:
Tijdens het Cross Media Café werden kort de nieuwe beleidsregels voor Video on Demand diensten van het Commissariaat van de Media aangestipt. Hier vindt u een uitgebreider artikel over deze beleidsregels;
11-10-2011- Mediareport: Commissariaat publiceert beleidsregels mediadiensten op aanvraag

In de Pers:
11-10-2011- Adformatie: Televisiescherm nog dominant
11-10-2011- Emerce: Lancering nieuw design Uitzending Gemist aanstaande
12-10-2011- Broadcastmagazine: SKO presenteert Moving Pictures onderzoek
12-10-2011- Emerce: Nederlanders geven 53 miljoen uit aan Video on Demand
12-10-2011- Telecompaper: Gfk; In 2012 omslagpunt voor VoD
13-10-2011- TotaalTv: Video on Demand gaat in 2012 echt doorbreken
13-10-2011- Emerce: Digitale mediamakers winnen terrein van tv-professionals


Co Mast (The Entertainment Group) presenteert een reeks cijfers (Foto: Mark Janssen, ECP)

Wilt u meer weten over Video on Demand?

Programma

14.00 Welkom Freek van ’t Ooster, directeur iMMovator Cross Media Netwerk

14.05 Maikel Verhaaren, Manager Entertainment at GfK Retail and Technology, GfK
GfK baseert zijn prognoses voor video on demand o.a. op de verkopen in de winkels: wat hebben mensen in de huiskamer staan? Hoeveel DVDs kopen ze nog?

14.15 Bas de Vos, directeur, Stichting KijkOnderzoek
Hoe kijkt Nederland televisie? Welke veranderingen in kijkgedrag zijn zichtbaar, en wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? Stichting KijkOnderzoek houdt per minuut en per programma bij wat de kijkcijfers zijn, en laat zien welke rol video on demand nu speelt.

14.30 Uitzending Gemist, Publieke Omroep

  • William Valkenburg, Directeur Internet Coordinatie, Publieke Omroep / Uitzending Gemist.
    Uitzending Gemist
    is de video on demand van de Publieke Omroep, beschikbaar op internet, op telefoon en tablet en via kabelbedrijven op televisie. De dienst wist in korte tijd een enorme populariteit te verkrijgen. William Valkenburg deelt zijn ervaringen.

15.00 Marc Jurgens, directeur, Ximon.

Ximon is de plek online om Nederlandse films, documentaires, televisiedrama’s en internationale kwaliteitsfilms te kijken. Ximon is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS), het EYE Film Instituut Nederland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het project ging in april van start. Wat is de stand van zaken nu?

15.15 Pitchsessie

 

15.30 Pauze en bezoek aan stands

16.00 Ennél van Eeden, Director, PricewaterhouseCoopers.
PWC publiceert een keer per jaar de PWC Media & Entertainment Outlook, waarin het de ontwikkelingen in de media industrie op een rijtje zet. Met als leidraad de vraag, ”Hoe overleven media bedrijven de media revolutie” bracht PWC de mogelijkheden van video on demand in kaart.

16.10 Menno Bangma, Consultant TNO.
Menno Bangma is auteur van Digital Opportunities for Film Distributors in the Netherlands, een TNO rapport met een overzicht van VoD diensten in Nederland.

16.20 Nick Ceton, Broadcast Consultant Technicolor.
Nick Ceton is gespecialiseerd in Video on Demand en zal aan de hand van het voorbeeld Eredivisie Live een toelichting geven over het distributieproces rond VOD.

16.30 Wendy Bernfeld, founder Rights Stuff.
Wendy Bernfeld is actief als inkoper en verkoper voor een keur aan on demand diensten. In haar bijdrage schetst ze de ontwikkelingen in de internationale markt van on demand diensten. Aan welke platformen kan een TV maker zijn product kwijt, en welke modellen hanteren die voor de inkomsten?

16.45-17.30 Nieuwe zakelijke mogelijkheden rond video on demand

16.45 George Freriks/Rosalie Weijers, directeur, Dutch Media Hub.
De Dutch Media Hub biedt internationale partijen de mogelijkheid om Nederland te gebruiken als ”digital gateway” voor on demand video. Het Amerikaanse Indieflix, met een database van 3.000 films en documentaires is de eerste klant.

16.55 Sjef Pijnenburg, Founder en CEO, ODMedia.
ODMedia is een bedrijf dat zorgt voor de infrastructuur achter video on demand diensten, van aflevering, betaling tot de rechtenbescherming

17.10 Co Mast, CEO, The Entertainment Group.
The Entertainment Group (T.E.G.) is een onlinefilmaanbieder in de Benelux, met onder andere de merken Videoland On Demand, Movie MAX Online en MeJane.com. In 2007 is T.E.G. begonnen met de opstart van legale digitale distributie van films. Op het moment levert het bedrijf aan KPN, en werkt het aan on demand diensten voor connected TV.

17.20 Conclusies en afronding

17.30 Netwerkborrel

De Cross Media Cafes worden in 2011 gesponsord door CM.

De Livestream van het Cross Media Cafe wordt mede mogelijk gemaakt door Jetstream.