19 mei 2009

Cross Media Cafe – Digitale archieven

Datum & tijd

Dinsdag 19 mei, 14:00-15:00 uur

Het Cross Media Café van 19 mei ging in op de ontwikkelingen rond digitale archieven, en de nieuwe media formats die ontstaan als die archieven ontsloten worden voor media makers. Dit Cross Media Café werd georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en met Erfgoed 2.0.

Vind hier de verslagen, presentaties en video’s van het Cross Media Cafe over digitale archieven.

De verslagen van dit Cross Media Cafe:

Lees ook wat de pers schreef over dit Cross Media Cafe

De video’s van dit Cross Media Cafe zijn binnenkort beschikbaar in het Mediacentrum

Programma Cross Media Cafe Digitale Archieven
Dinsdag 19 mei, 14.00-17.30 uur
Locatie: LET OP, LOCATIE IS DEZE KEER:

De harde schijven van Nederland vullen zich met steeds meer materiaal, uit steeds meer bronnen. Video, foto’s, geluiden, kaarten en verhalen, we kunnen alles online met elkaar delen. En nu steeds meer digitale erfgoed bestanden ook gedeeld worden met het publiek, is het gebruik van archieven niet alleen voorbehouden aan grote media organisaties. Wat voor interessante nieuwe media formats levert dit op?

Studio 1, Studiocentrum, Media Park Hilversum

* moderatoren: Peter Olsthoorn en Monique van Dusseldorp
* samenstelling programma: Monique van Dusseldorp en Patricia Gaarenstroom

14.00 uur Inloop

14.30  Welkom door Ton van Mil, Directeur iMMovator Netwerk

14.35  Hoe haal je waarde uit een digitaal archief?
In de depots van Beeld en Geluid ligt meer dan 700.000 uur radio, televisie, film en muziek. En dagelijks groeit het archief: uitzendingen ‘stromen’ digitaal binnen en particulieren en instellingen vertrouwen hun collecties toe aan Beeld en Geluid. Hoe kunnen media makers gebruik maken van deze rijkdom aan materiaal?  Korte toelichting de digitale catalogus van Beeld en Geluid, en de manier waarop die gebruikt wordt.
•    Eerde Hovinga, sectormanager Diensten van Beeld en Geluid

14.50 Zoeken en vinden in Uitzending Gemist
Nederlanders maken massaal gebruik van Uitzending Gemist, zowel online als op digitale TV platforms. Hoe kan een topdienst als Uitzending Gemist nog beter doorzoekbaar worden en uitgebouwd worden met archiefmateriaal? Presentatie van een nieuwe innovatieve dienst van de Publieke Omroep
•    Michel Mol, directeur innovatie en nieuwe media van de NPO

15.05 uur Pitch!
Wie heeft de mooiste, leukste en interessantste nieuwe dienst rond archieven? Ondernemers en organisaties krijgen 2 minuten om de zaal te overtuigen.

·         Celluloid Remix Wedstrijd – wie maakt het beste gebruik van archiefmateriaal? (Thijs van Exel, Kennisland en Annelies Termeer, Filmmuseum)

·         CAS, een nieuwe manier van het opslaan/ontsluiten van content (Proact)

·         Nieuwe media archiefdiensten – door European Communications Projects
(Derk Ruules , Director Sales en Marketing)

·         Video Active: Europese televisiegeschiedenis (Wietske van den Heuvel, Beeld en Geluid)

·         Het ontsluiten van video via spraakherkenning en handmatig (Naftalie Herschel, Noterik)

·         Branded Channels (Richard van den Boogaard)

·         Waisda? Video Labeling Game (Maarten Brinkerink, Beeld en Geluid)

·         Technicolor (Nick Ceton)

·         ED*IT
(Mascha Visser, Beeld en Geluid)

15.30 uur, Pauze en bezoek aan demo’s

16.00-16.20 uur Gesproken column door Theo Meereboer van Erfgoed 2.0 en presentatie van twee cases uit de Erfgoedsector.
Er is veel meer mogelijk rond archieven dan hergebruik van video materiaal voor video produkties. Het materiaal kan immers op allerlei manieren gedeeld en verrijkt worden. Wat zijn de leukste, mooiste, nieuwste media formats die ontstaan nu ons erfgoed digitaal gedeeld kan worden? Theo Meereboer presenteert twee bijzondere cases die het culturele erfgoed op een nieuwe manier ontsluiten:

Leila Liberge, Watwaswaar

James Burke, CEO, Narb

16.20-17.15 uur Nieuwe media formats rond archiefmateriaal
Wat voor nieuwe media produkties zijn mogelijk nu archieven digitaal ontsloten worden? In deze sessie drie bijzondere cases.

Tijdsbeeld Media brengt het verleden tot leven met consumenten-dvd‘s, tv-producties, bedrijfsdocumentaires en tentoonstellingsprojecten.Wat zijn de commerciele mogelijkheden van media gemaakt uit archiefmateriaal?
Camiel Swildens en Wim-Jan Kolpa, Zakelijk Partners, Tijdsbeeld Media

Hoe gebruikt een grote televisie zender archiefmateriaal? Voor welke toepassingen gebruikt SBS digitale archieven?
Boudewijn Vos, productieleider SBS Productions

Het Eredivisie Archief is een mooie symbiose van video en metadata. Dit vergroot de gebruiksmogelijkheden van materiaal aanzienlijk. Hoe wordt dit archief nu gebruikt en waarom is AZ kampioen?”
Guido Bouw, Sport2Media

17.15-17.30 Vraag en antwoord met zaal en sprekers

17.30 Borrel

Bekijk video’s gerelateerd aan het onderwerp van aanstaande dinsdag op Yubby Channel 

Deelname is zoals altijd gratis, na inschrijving. U kunt zich niet meer inschrijven voor de rondleiding door Beeld en Geluid. IMMovatorleden kunnen zich hieronder direct inschrijven (let op: u dient dan wel ingelogd te zijn om te kunnen inschrijven). Wanneer u nog geen lid bent dient u zich eenmalig te registreren bij iMMovator. Daarna kunt u zich via onderstaande knop (die zichtbaar wordt als u bent ingelogd) inschrijven.

DE CROSS MEDIA CAFES ZIJN MEDE GEFINANCIERD MET STEUN VAN HET EUROPEES FONDS VOOR REGIONALE ONTWIKKELING VAN DE EUROPESE COMMISSIE. Zie Cross Media Expertisecentrum.