Hoe kunnen de verhalen van cultureel erfgoedinstellingen met behulp van de nieuwste technieken het publiek bereiken? In het Fieldlab Virtual Worlds, gecoördineerd door CLICKNL, brengen we VR- en AR-makers en erfgoedinstellingen samen om te experimenteren. Samen vertellen zij nieuwe verhalen, maken materiaal toegankelijk en houden hiermee het verleden levend.
Het Fieldlab Virtual Worlds heeft twee oproepen gehad voor projecten. Na voorselectie en een presentatie voor een jury zijn in totaal vijf projecten gehonoreerd. Waaronder een AR-ervaring over het privéleven van Rembrandt en een ervaring over de tachtigjarige oorlog gekoppeld aan de route linie 1629.
Het Fieldlab Virtual Worlds wordt door CLICKNL gecoördineerd. Partners zijn het Meertens Instituut, Media Perspectives en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
De sessie ‘VR en AR en cultureel erfgoed: Nieuwe manieren om erfgoed te ontdekken’ is onderdeel van de VR Days Europe. Deze conferentie en expo vindt plaats van 24-26 oktober in Amsterdam. Het is gericht op Virtual-, Augmented en Mixed
In deze sessie op 26 oktober is volop aandacht voor de succesverhalen van AR en VR in cultureel erfgoed. Ook zal er aandacht zijn voor de ‘hoe’ en ‘waarom’ deze nieuwe technieken kunnen helpen met het verleden levend houden. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is nieuwe technologie en verhalen vertellen.