20 mei 2014

Verdienmodellen voor onderzoeksjournalistiek

Tickets gratis

Datum & tijd

2014-05-20 10:00:00

Beeld en Geluid, Media Park Hilversum

Onderzoeksjournalistiek staat onder druk nu de budgetten bij veel nieuwsorganisaties kleiner worden. Onderzoeksjournalistiek blijft echter van groot maatschappelijk belang. Wat is het verdienmodel waarmee onderzoeksjournalistiek zijn maatschappelijke rol kan blijven vervullen? Op 20 mei staat deze vraag centraal tijdens het side event over journalistiek van de Media Future Week. Na een presentatie van Eric Smit (Follow the Money) gaat een panel van deskundigen met elkaar in gesprek over de toekomst van onderzoeksjournalistiek.

Media Future Week (MFW) is een event op het Media Park waar studenten en docenten van hogescholen in vier dagen werken aan cases uit het bedrijfsleven. Ze worden daarbij ondersteund door inspirerende sprekers en creatieve sessies. Media Future Week 2014 en dan specifiek het programma van dinsdag 19 mei staat in het teken van 'Media Responsibility'. Bij elke presentatie en blik op de toekomst worden studenten uitgedaagd om antwoord te geven op de volgende vragen; wat is de verantwoordelijkheid van de media professional? Wat is de rol van media organisaties? En van media consumenten en de maatschappij? Welke keuzes maken we als we informatie produceren en delen?

Onderzoeksjournalist Eric Smit (Follow the Money) is een van de sprekers die vanuit zijn expertise als onderzoeksjournalist zal kijken naar het thema 'media responsibility'. Onderzoeksjournalistiek staat onder druk door de kleiner wordende budgetten bij nieuwsmedia. Binnen een democratie is onderzoeksjouralistiek echter van groot belang. Een nieuwe manier om onderzoeksjournalistiek te financieren is daarom noodzakelijk. Eric Smit zal tijdens zijn presentatie ingaan op de verantwoordelijkheid van media om te fungeren als een waakhond en hoe deze rol in de toekomst uitgedragen kan worden. Na zijn presentatie discussiëren we tijdens een lunch meeting verder over dit onderwerp. Onder leiding van Monique van Dusseldorp gaat een panel onderzoeksjournalisten en deskundigen met elkaar en met het publiek in gesprek over mogelijke toekomst perspectieven. O.a. Journalist van The Post Online Jan Jaap Heij, Peter Olsthoorn (schrijver van De macht van Facebook en blogger op Netkwesties.nl) en lector van de Hogeschool Utrecht Piet Bakker nemen deel aan het panel.

Wil je de presentatie van Eric Smit bijwonen en deelnemen aan de lunchsessie? Schrijf je dan via dit formulier in. In dit formulier vind je een overzicht van alle presentaties tijdens MFW waarbij je aanwezig kunt zijn. Je kunt, naast deze sessie over onderzoeksjournalistiek, je ook inschrijven om bij de andere lezingen aan te schuiven.

Dit  side-event wordt u aangeboden door Hilversum Mediastad en het Stimuleringsfonds voor de Pers