7 december 2016

Technology Update: Blockchain technologie

Datum & tijd

2016-12-07 09:00:00

SWITCH, Media Park

Blockchain technologie is hot. Kortgezegd is het een peer-to-peer systeem om transacties te doen en afspraken te maken, gebouwd op een zogeheten gedistribueerd register. Het wordt gezien als een veilige manier om zonder tussenkomst van een intermediair en tegen significant lagere transactiekosten zaken van waarde te kunnen uitwisselen tussen twee partijen. Transacties via een blockchain zijn onbetwistbaar en onomkeerbaar. Het systeem kent geen ‘single point of failure’ en is daardoor nauwelijks storingsgevoelig. De transactiekosten zijn laag. En transacties worden direct verwerkt, zonder enige vertraging. Op 7 december organiseerde iMMovator een Technology Update over Blockchain Technologie. 

Lees hier het volledige verslag van deze sessie. 

 

Sprekers

Aaron van Wirdum heeft een achtergrond in politieke geschiedenis, en heeft zich vooral gespecialiseerd in de effecten van nieuwe technologieën op samenlevingen. In dat kader werd hij al begin 2013 gegrepen door Bitcoin, de bekendste toepassing van blockchain, en sindsdien volgt hij de ontwikkelingen op de voet. Hij is geïnteresseerd in hoe thema’s als privacy, gedecentrailseerde consensus, transparantie en (micro)payments een rol spelen bij nieuwe (free en open source) technologieën als blockchain. Hij schrijft onder andere voor het internationale tijdschrift Bitcoin Magazine.

Oskar van Deventer is senior onderzoeker bij TNO. Hij leidt daar onder andere alle blockchain-onderzoek in verschillende sectoren.  Hij is specialist  op het gebied van MPEG-standaarden voor de media, en heeft onderzoeken uitgevoerd rondom IPTV, CDN’s, HbbTV en DVB-standaarden rondom mediasynchronisatie voor verschillende bedrijven in de telecom- en mediasector. Daarnaast is Oskar ook bekend als ontwikkelaar van puzzel-spellen.