15 mei 2017

Perspectives on Post Truth Journalism met Joris Luyendijk en Evgeny Morozov

Tickets €0,-

Datum & tijd

2017-05-15 13:00:00

Raadhuis Hilversum

Op maandag 15 mei organiseren iMMovator en het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek een event voor media professionals met als thema: ‘Perspectives on Post Truth Journalism’. Schrijvers en journalisten Joris Luyendijk en Evgeny Mozorov presenteren hun visie op dit thema. Wil jij hierbij aanwezig zijn? Schrijf je dan alvast in.

Let op: de voertaal van dit event is Engels

Thema: Perspectives on Post Truth Journalism

Met Brexit en de Amerikaanse verkiezingen is een nieuw concept opgekomen: ‘post-truthism’. In de campagnes voor Brexit en Trump werden eigen waarheden, opinies en zelfs feiten gecreëerd om andere te kleineren. Daarnaast groeit het zogenaamde ‘fakenews’ en ‘clickbaits’ op platforms als Facebook. Hoeveel waarde geef je als (toekomstig) media maker aan de waarheid? Geef je je gebruikers wat ze willen? Zie je het als jouw taak ze op te voeden? Hoe ontwerp je als mediamaker mediaproducten waarin feiten, waarheid en boodschappen die het publiek bereiken, ook als ze niet willen luisteren?

Sprekers

Joris Luyendijk is een in Nederland geboren, maar in Londen wonende, schrijver en journalist. Na 5 jaar als correspondent in het Midden Oosten te hebben gezeten, werd hij door ‘The Guardian’ in Londen gepositioneerd om de cultuur van de stad te onderzoeken. Nadat hij de stiltecode in de bankierswereld doorbrak, schreef hij de bestseller: ‘Dit kan niet waar zijn’.

 

Evgeny Morozov is journalist en schrijver afkomstig uit Wit-Rusland. Morozov is bekend door het ontmaskeren van mythes en media aannames, door het gebruiken van feiten, cijfers en degelijke onderzoeken. Enige tijd geleden startte hij een onderzoek over hoe het internet democratisering kon belemmeren. Dit resulteerde in The Net Delusion: The Dark Side of Internet Freedom, waarin hij de revolutionaire kracht van het internet en sociale media bekritiseert. Morozov is expert in toepassingen van technologie in sociale en politieke omgevingen.

Marc Tuters is Assistent Professor aan de Universiteit van Amsterdam  aan de Faculteit der Geesteswetenschappen, capaciteitsgroep Media & Cultuur. Daar geeft hij o.a. college in New Media Theorie en Code & Cutlure. Hij studeerde aan University of Southern California, Interactive Media Divison of the Cinema Television Department. Tijdens de sessie geeft hij zijn visie op de berichtgeving rond de verkiezingen in de USA: 'Did the U.S. just elect a meme? DIY Propaganda, Post-Truth & the 2016 U.S. Election'.

Programma

14.30 Inloop
15.00 Opening René van Zanten
15.05 Evgeny Morozow
15.35 Marc Tuters
16.00 Joris Luyendijk
16.30 Wrap Up/ Discussie
17.00 Borrel

Deze sessie wordt georganiseerd door Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en iMMovator in het kader van de Media Future Week. De sprekers van MFW worden mogelijk gemaakt dankzij het Stadsfonds Hilversum.