9 november 2009

HD Dagen 2009

Datum & tijd

2009-11-09 09:30:00

Maandag 9 november organiseerde iMMovator voor de tweede keer de Nederlandse HD Dagen in Beeld en Geluid. Distributiepartijen, producenten en omroepen bespraken de wat moeizame ontwikkeling van HDTV in Nederland. De doorbraak van HDTV werd tegen gehouden door de nodige kip en ei problemen, toch is men optimistisch over de toekomst. Veel omroepen en producenten wachten niet langer met HDTV en bieden steeds meer content in HD kwaliteit aan.

HD-Dagen: HD breekt echt door in 2010

In vergelijking tot andere landen is Nederland geen koploper, maar blijft ook niet te veel achter aldus Tom Morrod van Screen Digest. Dat geldt voor het aantal HD toestellen, maar ook voor de ontwikkeling van content. Barbara Schouten van GfK gaf aan dat de markt van HD schermen onder druk staat en dat het spannend is of consumenten blijven besteden. Tom Morrod voorspelt een snelle groei in de productie van HD content. In het Verenigd Koninkrijk is de BBC veel van plan op dit gebied vertelt Andy Quested, van comedy tot drama. Ook in Nederland wordt er inmiddels steeds meer in HD geproduceerd en uitgezonden. Zo liet o.a. de AVRO weten tal van programma’s in HD te gaan opnemen.

Eric Eljon van SBS Broadcasting maakte bekend dat NET5 vanaf volgende week in HD uitzendt, Veronica en SBS6 volgen in januari. Vooralsnog is Net5 alleen bij kabelbedrijf Caiway in HD te ontvangen. Dit zelfde kabelbedrijf zendt vanaf 9 november ook Eurosport HD uit, waardoor deze zender nu bijna in heel Nederland in HD beschikbaar is. Danny Menken van Eurosport toonde zich verheugd over deze samenwerking omdat sport, en de bijbehorende actie en emotie, zich uitstekend leent voor HD kwaliteit. Naast SBS en Eurosport kondigde Ruud Hendriks van Het Gesprek aan per 1 januari a.s. ook in HD te gaan uitzenden.

Vindt hier de verslagen van de HD Dagen:

Peter Olsthoorn ondervroeg in aanloop naar de HD Dagen verschillende omroepen en distributiepartijen over de ontwikkeling van HDTV binnen hun organisatie. U kunt hier zijn overzicht lezen.

De podcasts zijn te beluisteren in het Mediacentrum , mede mogelijk gemaakt door ECP.

Vindt hier de foto's gemaakt door Mark Janssen, ECP.

De beelden van de livestream worden over enkele dagen beschikbaar gesteld in het Mediacentrum

Meer informatie en registratie op www.hddagen.nl

HD Dagen 2009 in de pers:

 

Programma HD dag 9 november Beeld en Geluid

Dagvoorzitter: George Freriks

Internationale stand van zaken
9:30-10:00    Stand van Zaken HDTV Europa, Tom Morrod van Screen Digest
10:00-10:30  Andy Quested Head of Technology, BBC HD

10:30-11:00  Koffie

11:00-11:30  Ontwikkelen van een pan-Europese HDTV zender, gesprek met ondernemer Jur Bron van BRAVA HDTV

Nationale  Contentontwikkeling
11:30-12:30  o.a. The Beagle, presentatie over deze CrossMediale HD productie door Philippe Tammes, producent en Jean -Paul van Kouwen Sony Broadcast. Kijken naar fragmenten met toelichting en een prikkelend gesprek met Philippe Vié van Cam-a-lot, over HD productie en weergave thuis en in de bioscoop.

12:30-13:30  Lunch

Stand van zaken in Nederland
13:30-14:30  met o.a. Barbara Schouten van GfK over de uptake van HD door de consument, Ruud Hendriks, initiatiefnemer van "Het Gesprek" en een bijdrage van de directie van SBS Broadcasting.
14:30- 15:10 Distributiebedrijven: Canal Digitaal, Yoram Levi van Ziggo

15:10-15:30  Pauze

Sport als aanjager van HD?
15:30-16:15  met Eurosport, Sport 1, NOS en United.
Rende Luitjes van Sport 1, Jan de Jong van de NOS, Danny Menken van Eurosport en Markus Bos van United.

Beyond HD...
16:15- 17:00  Future of HD, 3D,  Digital Cinema, Ron Sterk van NVB en Frits Klok van TNO.

17:00-18:00 Borrel
 

De HD Dagen zijn mede gefinancierd met steun van het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling van de Europese Commissie