27 september 2011

Beeldenstorm: 60 jaar televisie

Datum & tijd

2011-09-27 15:00:00

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en uitgeverij Nieuw Amsterdam presenteren op 27 september Beeldenstorm, waarin samen met Henny Huisman, in een aparte aflevering van de Suprise Show, 60 jaar televisie gevierd wordt. Aan het eind van de middag wordt het boek 'Beeldenstorm, De rumoerige geschiedenis van 60 jaar televisie' overhandigd. Het boek is geschreven door Jan Libbenga en Ruud van Gessel.

In zestig jaar heeft de televisie de wereld en de kijker wezenlijk veranderd. Het boek 'Beeldenstorm' legt onvermoede verbanden tussen heden en verleden – van het wonder van vér-kijken met de beeldradio tot de geoliede beeldfabriek van vandaag en in de toekomst. Het boek onthult wat zich werkelijk achter de schermen afspeelde: de rellen, de kijkcijferkanonnen, de taboes, de kijkerstranen.

Alles komt langs: van commerciële tv vanuit een vliegtuig tot Apollo Henkie, en van Zwaaien naar Tante Hannie tot Big Brother. Beeldenstorm laat zien hoe de kijkdoos afrekende met het smetvrije imago van de Haagse politiek, hoe de regering de knop van Lopik dreigde om te draaien en hoe helderziende Croisset Het Journaal mede aanstuurde. 

60 jaar televisie

Op 27 september wordt het boek gepresenteerd tijdens een speciale aflevering van de Suprise Show. Tijdens deze bijzondere middag wordt 60 jaar televisie gevierd. Zoals een Surprise Show betaamt is het programma een grote verrassing, behalve dat onder meer Swiebertje, Loeki de Leeuw, Brandpunt, de Elfstedentocht, het Journaal en Wijdbeens Report nog een keer voorbijkomen.

Wilt u deelnemen aan deze bijeenkomst? Meld u dan gratis aan via secretariaat@beeldengeluid.nl