28 januari 2011

3DNL LiveLab middag

Datum & tijd

2011-01-28 13:30:00

Op 28 januari organiseerde 3DNL een middag over 3D. Tijdens het programma gaf Hans Wind van 3D TV Nieuws een overview van de 3D ontwikkelingen die op de CES getoond werden en kondigde Remko Klein van ASTRA de 3D awards aan. Na de pauze werd er divers 3D materiaal getoond en besproken. De demo's van het 3D LiveLab waren nog een keer opgebouwd in Beeld en Geluid.

De bijeenkomst werd mogelijk gemaakt door een bijdrage van Hilversum Mediastad. De hele dag waren er gratis demo opstellingen te zien, in een speciale opstelling van het 3DLivelab.

 

Benieuwd wie er allemaal bij waren? Bekijk hier de deelnemerslijst.

Video's:

Verslagen

Bekijk de foto's van de 3D LiveLab studentendag op 27 januari (gemaakt door Davide Indaco)

 <a href="http://www.yubby.com/c/48713/" mce_href="http://www.yubby.com/c/48713/">You are watching channel 3DNL LiveLab event</a>

Programma

13.30 Ontvangst en koffie bij de 3DLivelab opstelling in Beeld en Geluid.

Demo's van de volgende bedrijven: Avid, Sharp + Home Cinema 3D Projectie, Sony, Zero Creative, Schermex, Vidigo, Team Facilities, Tree On, Beam Brothers, Panasonic 3DTV, Astra, 3DOne & Alphatron, JVC, 3DFusion. Meer informatie onderaan deze pagina.

14.15-15.15

 • Welkom door Monique van Dusseldorp, moderator en coordinator 3DNL netwerk
 • David Linssen, Technical Director Dutchview, vertelt over de resultaten 3DLivelab
 • Hans Wind, uitgever/journalist 3DTVNieuws.nl. Hans Wind bezocht de electronicabeurs CES, en presenteert de laatste ontwikkelingen op het gebied van 3D.
 • Dick Coenen, Sony, vertelt over de initiatieven op het gebied van 3D gaming
 • Remko Klein, Astra zal het initiatief rond de Astra 3D Awards nader toelichten en toont de in januari 2011 in 3D opgenomen verkiezing van de Omroepman van het Jaar, door Team Facilities.

15.15-16.00 Pauze en bezoek aan het 3DLivelab

16.00-17.30 De makers aan het woord. In deze speciale demo sessie zullen makers aan de hand van nieuw 3D materiaal vertellen over hun ervaringen

 • Dromen in 3D, door Gerard de Boer. Deze Nederlandse film uit 1982 is onlangs teruggevonden - de vertoning op deze dag is een primeur!
 • TEDxAmsterdam door Jasper Steenkamp, Tree On. Het eerste Live 3D congres in de wereld vond op 30 november plaats in de Stadsschouwburg/Tuschinski. Wat waren de ervaringen?
 • Air Rebels/1stFloor, Jarno Cordia van Air Rebels geeft toelichting op het 3D werk van zijn bedrijf, gespecialiseerd in 3D animaties
 • Circus3D, de eerste 3D produktie die wordt gemaakt aan de NFTA (Nederlandse Film - en Televisie Akademie) draait om een goochelaar en een varkentje. Student Casper Eskes laat de eerste resultaten zien.
 • Flying Dirtmen, 3D productie van studenten van NHL Hogeschool, Jelmer Stolp licht toe.
 • Benidorm Bastards, Sire Commercial (zonder toelichting)
 • Klokhuis clip (zonder toelichting)
 • Xtracold Experience voor Xtracold Icebar, door Robert van Duren van Ditems Group
 • Showreel met clips (oa ''Sail''en een modeshow) door Jonathan Vermeulen, Avi Drome
 • EO Jongerendagen, door Gerard den Hartog. Gemaakt in 2010 was dit een van de eerste grote 3D produkties in Nederland, gemaakt door Eyeworks. Gerard den Hartog van de EO geeft een kijkje achter de schermen.

17.30 Borrel


Demo's

Zero Creative - Value added 3D

Zero Creative is een succesvolle pionier op het gebied van 'value added 3D'. Het Nederlandse bedrijf werkt wereldwijd met een team van meer dan 100 mensen om zakelijke 3D diensten en producten te leveren. Uitgangspunt is altijd het genereren van toegevoegde waarde door inzet van 3D techniek. Zero Creative helpt organisaties om hun (product) waarde te verhogen en/of kosten te besparen, dankzij een uitgebreide portfolio aan hoogwaardige 3D producten. Opvallende xyZ 3D Displays, welke 3D beeld -zonder bril- weergeven eventueel gekoppeld aan een advertentienetwerk. Duidelijke 3D animatie films voor promotie of ondersteuning. Levensechte 3D virtual reality wordt in gezet voor projecten rondom ruimtelijke ontwikkeling. Volledig intuïteve interactie middels eenvoudige gebaren is de basis voor een interactieve beleving in 3D. Een duidelijke toepassing waarbij aanwijsbare waarde vermeerdering optreedt is de unieke 2D-naar-3D conversie dienst. Hierbij wordt bestaand 2D materiaal omgezet in hoogwaardige 3D content, bijvoorbeeld voor speelfilms of reklame. Op 27 januari is er een doorlopende demonstratie van het xyZ 3D Display (3D zonder bril), op 28 januari zal ook de combinatie glasses-less 3D en touch-less interactie gedemonstreerd worden. Meer info

BeamBrothers

BeamBrothers is voor Nederland leverancier van Digital Projection. Het uitgebreide aanbod van projectoren met diverse resoluties en licht opbrengsten bieden voordelen. In de productlijn heeft Digital Projection single en triple DLP projectoren waaronder de stilste en de meest energie zuinige modellen ter wereld. Met de innovatie in projectie techniek laat Digital Projection zien dat ook 3D projectie al enige tijd een onderdeel is van het programma. Als BeamBrothers laten we graag zien wat Digital Projection bedoelt. Wij begrijpen best dat u niet dagelijks bezig bent met de resoluties en de projectieverhouding en dat het aantal lumen u al helemaal niets zegt. U denkt aan uw relaties en wij aan de 4e dimensie. Ruime ervaring op de presentatie markt, nationaal en internationaal, en door keer op keer de projectie te voorzien van net dat kleine beetje meer. Het tijd voor een andere manier, de BeamBrothers manier. Wij willen relaties door een serieuze begeleiding laten genieten van de diverse mogelijkheden op projectiegebied. Altijd duidelijk en geheel in een stijl van deze tijd. Samen met uw stijl bieden we buiten de aankleding van de projectie ook de begeleiding van de invulling op het scherm aan. Samen nadenken over de haalbare mogelijkheden die het professioneel neerzetten van de projectie positief zal beïnvloeden. Het is altijd moeilijk om over te stappen, om het eens te proberen of om alleen al kennis te maken met de mensen die het vak begrijpen. Meer info

Schermex - Holobox

De Holobox Is een gesloten kast waarin een pc, een beeldscherm en een holle spiegel zijn ondergebracht. Door spiegeling komt het geprojecteerde beeld vanaf het beeldscherm optisch voor de kast te hangen. Het is een misleiding van de ogen…het is er wel en het is er niet. De geprojecteerde voorwerpen en teksten zweven op ca 100 cm voor de kast in de vrije lucht. Speciaal voor de attractiemarkt heeft Schermex een spannende interactieve applicatie laten ontwikkelen. Op het moment dat iemand door het zwevende beeld heen pakt kan het beeld reageren of omschakelen. In combinatie met de  “Airborne Ultrasound Tactile Display” ( University of Tokyo ) is het zwevende beeld van de Holobox zelfs, door ultrasone geluidsgolven, voelbaar te maken in de hand. De Holobox wordt succesvol ingezet als Brand presenter  bij tankstations en winkelketens in de USA. Op dit moment zijn er al meer dan 5.000 Holobox-en operationeel.
Info; www.schermex.nlwww.holobox.nl

Vidigo
VidiGo Live is een unieke en zeer complete meer-camera regie oplossing. Het systeem voorziet in het schakelen en afspelen van audio, video en graphics en is daarmee een compleet geïntegreerd systeem. Belangrijkste verschil met traditionele productiesystemen is de zeer eenvoudige bediening en automatisering mogelijkheden, waardoor het mogelijk is om het systeem door één persoon te laten bedienen. De bediening vraagt geen uitgebreide technische kennis, is zeer intuïtief in het gebruik en snel aan te leren. Tijdens een live uitzending kan tussen maximaal vier externe bronnen worden geschakeld (HD/3D) of zes externe bronnen in SD. Meer bronnen zijn aan te sluiten door middel van voorschakelapparatuur of converters, waardoor ook andere video bronnen (DV, Composiet) zijn aan te sluiten. Uniek is de mogelijkheid om Adobe Flash graphics te gebruiken, dit biedt een krachtige en flexibele manier van werken die tot op heden binnen televisie ongekend is. Het ontwerpen en ontwikkelen van interactieve graphics vindt plaats op basis van Adobe Flash. De bediening tijdens de uitzending kan zeer eenvoudig blijven, door eveneens in Flash een controle paneel te ontwikkelen.
Meer info

Avid
From the most prestigious, award-winning productions, to music and movies made at home, Avid creates the technology that people use to make the most listened to, most watched and most loved media in the world.  The shows, commercials, and news programs you watch on TV. The entertaining video and film stories you see on the web and on the big screen.  The personal audio and video treasures that people make at home to preserve their favorite moments in life.
Our innovative digital audio and video solutions continue to revolutionize the art of creative storytelling, and have earned us hundreds of awards, including 2 Oscar® statuettes, a Grammy®, and 12 Emmys®.
Meer info

ASTRA
3D krijgt de ruimte bij ASTRA
Als belangrijkste satellietsysteem in Europa stond ASTRA aan de wieg van de eerste 3D uitzendingen. Met inmiddels 5 3D kanalen is het aanbod bij ASTRA verreweg het grootst. Wij stimuleren de ontwikkeling van 3D zoals we destijds ook met HD hebben gedaan op verschillende manieren. Zo geven we producenten van 3D content een podium middels ons eigen ASTRA 3D kanaal, zijn we zelf opdracht gever van verschillende 3D producties en zijn we initiator van een vakprijs voor 3D-producties: de 3D Awards. Alle reden dus om eens van gedachten te wisselen met ons. Kijk eens op onastra.nl of bel 035 625 4490.