"Stichting Media Natuur Park zet zich in voor het herstel en onderhoud van de biodiversiteit op het Media Park."
Stichting Media Natuurpark is een initiatief van imker Ben Bus. Hij heeft in enkele jaren de groenstrook op het Media Park omgetoverd tot een mooi stukje natuur vol biodiversiteit.
Hoe is het idee van Stichting Media NatuurPark ontstaan?
“Ik ben van origine een imker en heb in 2014 een aantal bijenkasten geplaatst op het Media Park. Dat beviel heel goed en van het een kwam het ander. Het leek me goed om de natuur op het Media Park nieuw leven in te blazen. Ik kreeg daarin de steun van alle eigenaren op het Media Park en heb toen een Ecologisch Groenplan geschreven. Hierbij had ik het oorspronkelijke ontwerp van landschapsarchitect Jan Boon in het achterhoofd, die het Media Park zo’n zestig jaar geleden heeft ontworpen. Dat ontwerp is met de jaren verdwenen en wij wilden dat in ere herstellen.”
Waar moest je beginnen?
“Jan Boon wilde destijds cultuur en natuur samenbrengen. Het landschap met natuurlijke elementen als bodembedekkers, kruiden-, stuiken-, en boomlagen afgewisseld met culturele lagen als kunstwerken en bijvoorbeeld het Amfitheater. We hebben Jan Boon er weer bij betrokken. Alles wat je kan voorstellen qua biodiversiteit hebben we teruggebracht op het Media Park.
Dat Ecologisch Groenplan is zo’n mooi document geworden. We hebben het in 2021 overgedragen aan de directeur van het Media Park Tim Sleegers. Ook Jan Boon was toen uitgenodigd. Hij mocht de naam van het biodiversiteitspad onthullen. Hij viel bijna flauw toen hij het doek van het bordje aftrok en zijn eigen naam zag staan. Dat was een geweldig moment. Inmiddels zijn er speciale wandelroutes beschikbaar via de app ‘Rondje Media Park’ en is er een expeditie route met opdrachten voor scholieren.”
Er is de afgelopen jaren veel aandacht geweest voor de activiteiten van Stichting Media NatuurPark.
,,Klopt. De Federatie Natuur & Milieu van de provincie Noord-Holland was laaiend enthousiast. Er kwamen mensen kijken, ze hebben ons gepromoot en we hebben geld toegekend gekregen. Ook de grootste imker organisatie deelde ons de biodiversiteitsprijs uit en beloonde ons met een cheque. De Wageningen University & Research heeft ons ook een flinke prijs uitgereikt voor ons biodiversiteitsherstelplan. Met dat geld konden we blijven investeren in de biodiversiteit.
Wat we de afgelopen jaren gedaan hebben is best bijzonder. In het boekje ‘Meer dan bijen’ van het Immaterieel Erfgoed worden we als voorbeeld genoemd van hoe je een biodiversiteitsproject van de grond moet krijgen. Op 2 november wordt dit boekje aan de Minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal-Zeggelink uitgedeeld. Ze hebben mij gevraagd daar een woordje te doen. Dat is ontzettend leuk en eervol.”