De Week van Duurzaamheid: Media Park

"Media Park heeft als doel om de CO₂-uitstoot binnen tien tot twintig jaar tot nul te reduceren."

Op het Media Park komen dagelijks zesduizend mensen samen om te werken aan mediaproducties. Uiteraard gaat dit gepaard met de nodige uitstoot en flink energieverbruik. Gelukkig is duurzaamheid voor alle organisaties op het park een belangrijk thema. Ook het Media Park zelf is er volop mee bezig en heeft inmiddels duizenden zonnepanelen op het dak, vertelt directeur Tim Sleegers. 

Wat zijn de duurzaamheidsambities van het Media Park?

“Ons doel is om de komende tien tot twintig jaar de CO2-uitstoot te reduceren tot nul. Met name door het verduurzamen van de opwekking van warmte en kou kunnen we een flinke slag slaan. We hebben twee energiecentrales op het Media Park, die in verbinding staan met de gebouwen. Onder de grond lopen leidingen met koud water en daarmee kunnen we de gebouwen koelen. Het verwarmen gebeurt wel nog met gasverbruik, maar daar wordt aan gewerkt. We willen ten eerste ons gasverbruik reduceren en uiteindelijk ook de warmtelevering elektrificeren. Daarmee komen we al een heel eind aan onze CO2-doelstelling. 

Daarnaast willen we de komende jaren inzetten op het efficiënter gebruiken van onze groene energie. Dat is een traject van een aantal jaar. Dat kan bijvoorbeeld door het plaatsen van ledverlichting, verschillende klimaatinstallaties en het isoleren van de gebouwen. Dat laatste is voor het ene gebouw natuurlijk makkelijker dan voor het andere. Daar gaan we met alle bedrijven hard mee aan de slag de komende jaren.”

Het Media Park is nogal een betonblok, kan dat ook groener?

“Ook dat is iets waar we mee bezig zijn. Het zou mooi zijn als we het Media Park beetje bij beetje autovrij kunnen maken. Waar mogelijk proberen we het aantal betonnen parkeerplaatsen al te verminderen. Maar dat vergt natuurlijk ook een omslag in het denken van de gebruiker. Dat is iets wat tijd nodig heeft, maar we zijn op de goede weg. Een aantal jaar geleden waren er veel meer sceptici die dachten: het zal allemaal wel met die klimaatverandering. Het tij is daarin wel gekeerd. Mensen zijn zich er wel degelijk van bewust dat er iets aan de hand is. 

Ik heb het volste vertrouwen dat we met zijn allen deze duurzame omslag kunnen maken. We zullen het voornamelijk als gemeenschap moeten doen. Als we met elkaar op deze duurzame voet doorgaan en op de juiste manier samenwerken dan kunnen we mooie resultaten bereiken.”

Lees hier de andere artikelen van De Week van Duurzaamheid