De Week van Duurzaamheid: AVROTROS

"AVROTROS gaat een reductieplan opstellen en implementeren om de CO₂-voetafdruk te verkleinen."

Bij AVROTROS is er een Commissie Duurzaamheid opgericht om de losse initiatieven van medewerkers te bundelen tot concrete plannen. Lotte Krijnen, redacteur bij de AVROTROS, kwam in het verleden vaak met eigen duurzaamheids ideeën en maakt nu deel uit van de commissie.

Hoe ben je betrokken geraakt bij de Commissie Duurzaamheid?

“Het viel me op dat er na de lunch altijd behoorlijk wat broodjes over waren, teveel om later nog op te eten. Daarom stelde ik voor om het overgebleven voedsel aan een daklozenopvang te doneren. Dat initiatief is positief ontvangen. Zo kwam ik erachter dat er nog heel veel van dit soort losse ideeën van verschillende medewerkers waren. Er is toen besloten een commissie op te richten, zodat we van losse projectjes naar een georganiseerde aanpak konden gaan. We hebben nu een extern bedrijf ingehuurd om voor ons een CO₂-nulmeting te maken. Aan de hand van de resultaten gaan we een reductieplan opstellen om de footprint van AVROTROS omlaag te krijgen.”

Wat is er verder al gedaan bij jullie rondom duurzaamheid?

“Onze werknemers worden gestimuleerd om met de fiets naar het werk te komen door het welbekende fietsplan. Uiteraard doen we aan afval scheiden en hebben we, vooruitlopend op het wegwerpbeker verbod, een ‘neem-je-lelijkste-mok-mee-naar-kantoor’ wedstrijd georganiseerd. Daar is heel enthousiast aan mee gedaan, dus inmiddels staat de vaatwasser iedere dag vol met de lelijkste mokken. Een andere maatregel is het verminderen en het verplaatsen van de printers. Door printers verder van de werkplekken te zetten bleken medewerkers er veel minder gebruik van te maken.

Ook leuk om te noemen is dat we hebben deelgenomen aan het Ecologisch Groenplan. Daarmee hebben we een bijdrage kunnen leveren aan het verduurzamen van ons terrein, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen. Daarnaast proberen we natuurlijk zoveel mogelijk programma’s volgens de ALBERT-richtlijnen te produceren.

Het klinkt alsof jullie heel bevlogen zijn.

“Duurzaamheid doen we met alle lagen van het bedrijf. Het fietsplan pakt de HR afdeling op, de zonnepanelen worden door de facilitaire manager geregeld en het verduurzamen van de producties doen de producers. Iedereen bij AVROTROS draagt een steentje bij. Het is fijn dat we kunnen rekenen op medewerkers die duurzaamheid belangrijk vinden en zich daarvoor willen inzetten.”

Lees hier de andere artikelen van De Week van Duurzaamheid