28 maart 2019

Podcastjournalistiek

Inschrijven € 1095 (vrij van btw)

Aangeboden door onze partner Hogeschool Utrecht.

In Pod we trust: Podcasten voor beginners.

Podcasting is in Nederland eindelijk doorgebroken als volwaardig medium. Zowel het bedrijfsleven als journalisten wagen zich aan eigen producties, en terecht.

Ongehinderd door dingen als zendtijd of redactionele bemoeienis kunnen er wonderlijke dingen gemaakt worden die hun eigen publiek weten te vinden. Maar wat maakt een goede podcast en wanneer is het een goed idee er eentje te maken? In deze cursus krijg je alles mee om je eigen podcast, van concept tot koptelefoon, uit te werken.

Opleidingsinhoud

Buiten de lessen om werkt u in een digitale leeromgeving. Op de website van deze cursus vindt u theorie, tips en opdrachten die u steeds als voorbereiding op een bijeenkomst bestudeert. U bereidt zich (ongeveer drie weken voor aanvang) voor op de cursus door uw idee in grote lijnen uit te schrijven en bespreekt dit tijdens de eerste bijeenkomst met uw mede cursisten en docent. Na de eerste bijeenkomst zet u uw voorbeeld podcast in de steigers. Tijdens de cursus heeft u ook online contact met de docent.

Meer informatie en inschrijven vindt u op de website van de Hogeschool Utrecht.

De cursus is voor iedereen die graag conceptueel werkt of dat zou willen leren. Voor journalisten die tegen de beperkingen van papier en RTV aanlopen, voor professionals die hun werk vanuit nieuwere manieren willen benaderen en voor iedereen die graag met zijn eigen nieuwsgierigheid aan de slag wil gaan. Enige ervaring met audio en montage is handig maar geen voorwaarde.

Van idee tot start:

  1. Het concept: Wat maakt een goede podcast en hoe vertaald een goed idee zich naar een product?
  2. Het verhaal. Podcasts hebben het vermogen om verhalen te vertellen de elders moeilijk of zelfs onmogelijk zijn. Dat gaat niet alleen op voor de informatie maar ook voor de verteller. Podcasting is persoonlijk dus jouw eigen stemt telt
  3. Opname- en montage-
  4. Het vinden van je publiek. Hoe breng je jezelf onder de aandacht en hoe zorg je voor financiële ondersteuning?
  5. Aan de slag met je ideeën: we werken toe naar de proefepisodes. Wisselen tips en advies uit, zetten elkaar scherp. Professionele podcasters luisteren naar je pitch en geven waardevolle feedback.
  6. Luisteren en evalueren. Er komt enige theorie aan bod, maar de nadruk ligt op oefenen. Het is een proces van veel vallen en minstens zo vaak opstaan. Zowel de docent als uw medecursisten helpen u om obstakels te overwinnen en op te krabbelen uit de klassieke valkuilen. U krijgt oefenopdrachten die we plenair bespreken.